Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Doneri»Najjednostavniji doner sa tajnim začinom

Najjednostavniji doner sa tajnim začinom

Denis BiserovDenis Biserov
Početnik
27582
Najjednostavniji doner sa tajnim začinom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Najlakši doner kod kuće može da bude u vašem tanjiru za ručak ili večeru."

Potrebni sastojci

  • pileća šnicla od bataka - 300 g
  • krompir - 300 g
  • ljute paprike - 1 komad
  • paradajz - 200 g
  • krastavac - 100 g
  • crveni luk - 100 g
  • arapska pogača - 2 komada, XL
  • kiselo mleko - 150 g
  • majonez - 50 g
  • so
  • crni biber
  • aleva paprika
  • senf - 10 g
  • sumak - 3 g
  • maslinovo ulje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Mariniranje mesa:

Naseckamo pileće šnicle od bataka (300 g) na tanke žilijene i u njih dodajemo: so, crni biber, alevu papriku, senf (10 g) i malo maslinovog ulja. Dobro pomešamo piletinu sa začinima i ostavljamo ga da se marinira. Najoptimalnija varijanta je da se ostavi između 12-24 sata, ali ukoliko nemate toliko vremena, ostavite ga na barem 20-30 minuta.

Sos od belog luka:

U blender stavljamo: 2 čena belog luka, 50 g majoneza, 150 g kiselog mleka, so i SUMAK (to je tajni sastojak koji doprinosi specifičnom ukusu donera). I sve zajedno blendamo, ostavljamo sos za doner u frižideru dok pripremamo i druge stvari.

Seckanje povrća:

Naseckamo: paradajz 200 g, 100 g krastavca, 100 g crvenog luka i jednu ljutu papričicu (ona menja ljuti sos, daje svežinu i olakšava pripremu donera). Sve naseckamo na veoma tanke komade kako bismo mogli lako da preklopimo doner.

Prženi krompirići:

Ogulimo 300 g krompira, operemo ga i naseckamo na tanke štapiće, zatim sipamo ulje u jednu posudu i pržimo ga na malo iznad srednje temperature (160 stepeni) u zagrejanom ulju na otprilike 7-8 minuta. Nakon toga ga vadimo na papir da se ocedi i posolimo ga.

Kuvanje mesa:

U zagrejanom tiganju sa masnoćom pržimo prethodno marinirano meso otprilike 5 minuta na jakoj vatri neprestano mešajući.

Preklapanje Donera:

Pljosnatom pogačom sakupljamo malo masnoće od mesa ili tiganja u kom smo ga pripremali i stavljamo pogaču na aluminijumsku foliju ili papir za pečenje veličine pogače, stavljajući se sa masnoćom ka gore.

Počinjemo da ređamo doner, tako što stavljamo 2-3 supene kašike sosa od belog luka i kružnim pokretima svida raspoređujemo po njemu, zatim u centar i stavljamo polovinu mesa ostavljajući malo rastojanja sa strane. Po njemu ređamo polovinu paradajza, krastavac i luk, ukoliko želite da vidite pravilan način preklapanja, možete pogledati video koji sam vam ostavila, zato što je teško objasniti, isto radite i sa drugim donerom. Na kraju možete, ako vam je ostalo mesta u pogači, da dodate još sosa, meso ili povrće.

Neka vam je slatko :)

Nadam se da sam bila korisna sa mojim najjednostavnijim donerom sa tajnim začinom.

Pogledajte još koji su odgovarajući začini za donere, kako i kako se marinira meso za doner.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: