Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Čizkejk sa maskarpone sirom i pistaćima

Čizkejk sa maskarpone sirom i pistaćima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89817k
Čizkejk sa maskarpone sirom i pistaćima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Čizkejk sa maskarpone sirom i pistaćima je zadovoljstvo i užitak svakim korakom."

Potrebni sastojci

  • Kora
  • kadaif - 150 g, sirov
  • krem od pistaća - 50 g (sladak)
  • maslac - 1 - 2 supene kašike (po želji)
  • Krem
  • maskarpone - 400 g
  • bela čokolada - 200 g, fondan, za istapanje
  • pavlaka - 300 ml, slatka (35% masnoće)
  • krem od pistaća - 60 g + dodatno, po želji
  • Ganaš i ukras
  • crna čokolada - 100 g (52% kakaa)
  • pavlaka - 80 g (35% masnoće)
  • pistaći - 50 g, pečeni orašasti plodovi, bez ljuske
* merne jedinice

Način pripreme

Raširimo kadaif u tanak sloj u tepsiju rerne, obložene papirom za pečenje. Po želji možemo da pospemo sa malo istopljenog maslaca, ali i bez njega će se sjajno zapeći.

Ubacujemo u zagrejanu rernu na 150 stepeni i pečemo dok ne bude zlatkasto, nadgledajući i mešajući, ako je potrebno, kako bi se dobila ravnomerna boja.

Ostavljamo da se malo ohladi i sipamo u posudu sa kremom od pistaća. Dobro mešamo i raspoređujemo u kalup za torte sa otkopčavajućim dnom (takođe bi bilo dobro da bude obložena papirom za pečenje).

Pritiskamo kako bi se dobila kompaktna i ravnomerna kora za osnovu naše torte. Ako je kadaif suv, onda možemo staviti i malo mekog maslaca za više spoja.

Za krem za čizkejk mutimo pavlaku i maskarpone sir, s tim što je važno da oni budu jednake temperature da se pavlaka ne bi presekla. Opcija je i da se posebno muti pavlaka i zatim da se pomeša sa maskarpone sirom (mekim, na sobnoj temperaturi), ali to je riskantnije.

Istopimo belu čokoladu na vodenoj pari i pažljivo je stavljamo u delovima u beli krem zajedno sa kremom od pistaća. Mućenje treba da bude glatko pomoću silikonske špatule. Probamo kakve je slatkoće i ako smo fanovi veoma slatkih deserata, dodajemo šećer u prahu po ukusu.

Sipamo krem na koru od hrskavog kadaifa i izravnamo. U ovom slučaju ja sam napravila sledeće: stavila sam polovinu čizkrema, rasporedila sam malu dodatnu količinu krema od pistaća i pokrila sam ostalim čiz kremom.

Za ganaš zagrevam pavlaku i u nju rendam crnu čokoladu. Može da bude i u komadićima, prosto ako je narendana, istopiće se odmah.

Mešamo špatulom i kada smo dobili glatku i blistavu smesu, sipamo je u sredinu torte i raspoređujemo špatulom po celoj površini.

Ostavljamo da se stegne i ukrašavamo izmrvljenim pistaćima. Ukras može da se stavi i neposredno pre serviranja.

Dobro bi bilo da čizkejk sa maskarpone sirom i pistaćima odstoji u frižideru barem 3-4 sata pre nego što ga nasečemo i poslužimo.

Pogledajte još ukusnih čizkejkova klasika, takođe, saznajte da li čizkejk dolazi iz Njujorka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: