Način pripreme
Prvo, ako nemate kvas treba sami da ga napravite. Nikako nije teško, zamesite integralno brašno, 1/2 šolja sa 1/2 šolje izvorske vode (može i mineralna, bez hlora) u jednoj tegli od kompota, ali može i veća da bude lakše. Treba da se dobije nešto poput smese za palačinke. Posipamo prstohvatom šećera i promešamo.
Ostavljate teglu zatvorenu poklopcem na sobnoj temperaturi i nadgledate je, ako vam se učini retko dobro je da dodate još malo brašna. Možete da mešate s vremena na vreme.
Nakon nedelju dana kvas će početi da popunjava teglu. Ako izgleda kao narsli kvasac sa mehurićima znači da je gotov.
Zamesimo testo tako što u velku posudu prosejemo brašno, dodajemo vodu, kvas u ostale sastojke, zamesimo malo mekše testo nego obično i ostavljamo da naraste na toplom.
Sa ovim testom možete da oblikujete pogaču, hleb ili male pogačice, kako želite. Ukus je sjajan.