Način pripreme
Izmešajte svež kvasac sa vodom i malo belog brašna. Ostavite da se aktivira. Da biste ubrzali proces, možete dodati prstohvat šećera.
Sipajte brašno od spelte u posudu i pomešajte sa solju i ostalim belim pšeničnim brašnom. Napravite udubljenje u sredini.
U njega sipajte aktivirani kvasac, ulje i meki maslac. Podmažite svoje ruke i umesite glatko i meko testo. Ako je previše meko i lepljivo, možete dodati još brašna od spelte, ali bez preterivanja, zato što ni u kakvom slučaju ne smesmo praviti tvrdo testo, zato što želimo da pogače za burgere budu mekane.
Ostavite u posudi 15 minuta, nakon toga premesite kratko i podelite na 5 jednakih delova. Od njih oblikujte 5 okruglih hlepčića i stavite ih u tepsiju, obloženu papirom za pečenje i posutu brašnom od spelte.
Pokrijte krpom bez dodirivanja testa. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči zapremina pogača - otprilike sat vremena.
Kada su dovoljno nadošli, blago ih namažite umućenim belancem i pospite semenkama.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.
Burger pogačice sa speltinim brašnom koristite za pravljenje zdravih burgera. Prijatno!
Takođe, pogledajte kako da napravite pogače za hot dog i kukuruzne pogače sa maslinama.