Način pripreme
Da biste napravili ovu prelepu magiju, biće vam potrebni jestivi cvetići, ubrani sa čistog mesta, daleko od prljavštine u gradovima.
Osim ljubičica, možete ušećeriti i drugo cveće - sa procvetalog drveća - dunje, jabuke, breskve, cvetove jagoda, perunike, ruže, kao i procvetalo povrće - tikvice, krastavci, grašaj, smiljanski pasulj. Predivan i aromatičan ukus je i cveće belog bagrema i zove.
Ono treba da bude u potpunosti procvetalo, kako bismo sačuvali njihov oblik kako treba.
Nabrano cveće namočimo odmah u ledenu vodu da bi se osvežili i operemo ih jednom-dva puta.
Cvetove sa procvetalog drveća ne perem, ako sam sigurna da su ubran sa čistog područja i nisu prskani pesticidima.
Voma pažljivo prospemo vodu iz njih i stavljamo ih na pamučnu krpu kako bi se u potpunosti osušili.
Belance se umuti viljuškom mazeći da se ne formiraju mehurići.
Pomoću četkice se nanosi nekoliko slojeva gornje i donje površine svakog listića, stabla i latice.
Koristite sunđer, namočenvodom kako biste oprali ostatke belanca po prstima, zato što su oni kao lepak i iskidaće cvetiće.
Nakon toga posipamo šećerom i stavljamo na papir za pečenje.
Šećer ne sme da bude u krupnim kristalima, zato što je težak i lomi latice.
Suše oko 2 sata u rerni na otprilike 40 stepeni ili na sunčanom i provetrenom mestu.
Nemojte koristiti ventilatro, zato što suvi vazdih uništava cvetiće.
Ušećereni cvetovi su veoma lepi i blistavi sa sušenom koricom belanca i šećera po njima.
Ako ih čuvate u staklenoj tegli, možete uživati u njihovoj svežini duže vreme. Koristite ih za ukrašavanje kolača, mafina, torti, kremova i dr.
Savet: Ipak koristite samo za ukras, ne preporučuje se da ih jedete, s obzirom na to da postoji mogućnost da je neki pesticid pao na njih, koji ne može da se ukloni čak ni upornim pranjem!