Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ušećereni cvetići za dekoraciju

Ušećereni cvetići za dekoraciju

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5451593k
Ušećereni cvetići za dekoraciju
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
2 min.
Ukupno
22 min.
"Majstorski čas za one koji žele da postanu pravi majstori kolača i dekoracija."

Potrebni sastojci

  • cvetići - jestivi cvetići
  • belanca
  • šećer - kristal
  • četkica - za crtanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili ovu prelepu magiju, biće vam potrebni jestivi cvetići, ubrani sa čistog mesta, daleko od prljavštine u gradovima.

Osim ljubičica, možete ušećeriti i drugo cveće - sa procvetalog drveća - dunje, jabuke, breskve, cvetove jagoda, perunike, ruže, kao i procvetalo povrće - tikvice, krastavci, grašaj, smiljanski pasulj. Predivan i aromatičan ukus je i cveće belog bagrema i zove.

Ono treba da bude u potpunosti procvetalo, kako bismo sačuvali njihov oblik kako treba.

Nabrano cveće namočimo odmah u ledenu vodu da bi se osvežili i operemo ih jednom-dva puta.

Cvetove sa procvetalog drveća ne perem, ako sam sigurna da su ubran sa čistog područja i nisu prskani pesticidima.

Voma pažljivo prospemo vodu iz njih i stavljamo ih na pamučnu krpu kako bi se u potpunosti osušili.

Belance se umuti viljuškom mazeći da se ne formiraju mehurići.

Pomoću četkice se nanosi nekoliko slojeva gornje i donje površine svakog listića, stabla i latice.

Koristite sunđer, namočenvodom kako biste oprali ostatke belanca po prstima, zato što su oni kao lepak i iskidaće cvetiće.

Nakon toga posipamo šećerom i stavljamo na papir za pečenje.

Šećer ne sme da bude u krupnim kristalima, zato što je težak i lomi latice.

Suše oko 2 sata u rerni na otprilike 40 stepeni ili na sunčanom i provetrenom mestu.

Nemojte koristiti ventilatro, zato što suvi vazdih uništava cvetiće.

Ušećereni cvetovi su veoma lepi i blistavi sa sušenom koricom belanca i šećera po njima.

Ako ih čuvate u staklenoj tegli, možete uživati u njihovoj svežini duže vreme. Koristite ih za ukrašavanje kolača, mafina, torti, kremova i dr.

Savet: Ipak koristite samo za ukras, ne preporučuje se da ih jedete, s obzirom na to da postoji mogućnost da je neki pesticid pao na njih, koji ne može da se ukloni čak ni upornim pranjem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: