Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Testo»Šareno testo za pastu

Šareno testo za pastu

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Početnik
7336
Šareno testo za pastu2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
2 min.
Ukupno
7 min.
Porcije
2
"Ne postoji ništa ukusnije od domaće spremljene paste, a sada možete i lako da je obojite u boju po vašoj želji."

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad, veličina L/XL
  • brašno - tip 00 (visoko proteinsko bez aditiva/poboljšivača)
  • semolina - griz od tvrde pšenice
  • za crno testo
  • mastilo iz sipe - 1 - 2 kapljice
  • za zeleno testo
  • spanać - pasirani pire od 200 g blanširanog*
  • mača - 1 kašičica, ako ćete praviti slatku pastu
  • zelene paprike - pasiran pire od 200 g (na isti način kao sa spanaćem, ali treba da budu ispečene i veoma dobro oljuštene)
  • za crveno ili žuto
  • paprike - pasirani pire od 200 g crvenih ili žutih**
  • (suva aleva paprika se ne koristi, zato što zadržava vlagu i testo će se pretvoriti u mekinje.)
* merne jedinice

Način pripreme

Uvek koristite kuhinjsku vagu.

Opcije sa bojama su za ljubitelje ili ako želite da oduševite goste. Dodajte nakon jajaj obavezno ohlađene.

*Pasirajte listove dok se ne dobije gladak pire i procedite ga kroz đevđir. Koristite dobijenu finu tečnost.

**Suva aleva paprika nije dobra, zato što zadržava vlagu i testo će se pretvoriti u mekinje.

Za druge boje koristite prirodne boje za hranu. Po nekoliko kapljica prema uputstvima na pakovanju.

Priprema:

U posudu vage razbijte jaje. Dodajte brašno tip 00 - koliko je teško jaje zaokružena naniže, a semolina u istoj meri.

Mešajte dok se ne formira konzistencija testa i domesite rukom. Oduzima vreme. Cilj je glatko testo bez grudvica.

Uvijte testo u providnu foliju i stavite ga u frižider na otprilikr tridesetak minuta ili preko noći, u zavisnosti od toga kada ćete ga koristiti.

Primer

65 g jaja (bez ljuske) + 60 g brašna + 60 g semoline (u slučaju da ćete morati da dodate brašno, to uradite veoma pažljivo i u dosta malim količinama. Testo može postati tvrdo mnogo, mnogo brzo, čak nakon 5-10 g dodatnog brašna).

Recept sam pravila više od 100 puta na ovaj način i nema razlike u krajnjem rezultatu. Koristite kvalitetno brašno, pa i vi takođe nećete imati problem.

Ovo testo za pastu je odgovarajuće za apsolutno svaku vrstu i oblik pesta. Može da se koristi za ekstudere, mašine za pastu ili sečeno/oktidano rukom.

Za kore za lazanju za tepsije od 23 cm u 2 sloja uduplajte dozu ili utrostručite, ako želite 3 sloja (nemojte umakati kore u mleko).

Za taljatele ga razvijam oko 1-2 mm debljine i naseckam ga na dugačke trake.

Kuva se u ključaloj (4 + 10 g soli) otprilike 2 minute za al dente u zavisnosti od debljine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: