Način pripreme
Uvek koristite kuhinjsku vagu.
Opcije sa bojama su za ljubitelje ili ako želite da oduševite goste. Dodajte nakon jajaj obavezno ohlađene.
*Pasirajte listove dok se ne dobije gladak pire i procedite ga kroz đevđir. Koristite dobijenu finu tečnost.
**Suva aleva paprika nije dobra, zato što zadržava vlagu i testo će se pretvoriti u mekinje.
Za druge boje koristite prirodne boje za hranu. Po nekoliko kapljica prema uputstvima na pakovanju.
Priprema:
U posudu vage razbijte jaje. Dodajte brašno tip 00 - koliko je teško jaje zaokružena naniže, a semolina u istoj meri.
Mešajte dok se ne formira konzistencija testa i domesite rukom. Oduzima vreme. Cilj je glatko testo bez grudvica.
Uvijte testo u providnu foliju i stavite ga u frižider na otprilikr tridesetak minuta ili preko noći, u zavisnosti od toga kada ćete ga koristiti.
Primer
65 g jaja (bez ljuske) + 60 g brašna + 60 g semoline (u slučaju da ćete morati da dodate brašno, to uradite veoma pažljivo i u dosta malim količinama. Testo može postati tvrdo mnogo, mnogo brzo, čak nakon 5-10 g dodatnog brašna).
Recept sam pravila više od 100 puta na ovaj način i nema razlike u krajnjem rezultatu. Koristite kvalitetno brašno, pa i vi takođe nećete imati problem.
Ovo testo za pastu je odgovarajuće za apsolutno svaku vrstu i oblik pesta. Može da se koristi za ekstudere, mašine za pastu ili sečeno/oktidano rukom.
Za kore za lazanju za tepsije od 23 cm u 2 sloja uduplajte dozu ili utrostručite, ako želite 3 sloja (nemojte umakati kore u mleko).
Za taljatele ga razvijam oko 1-2 mm debljine i naseckam ga na dugačke trake.
Kuva se u ključaloj (4 + 10 g soli) otprilike 2 minute za al dente u zavisnosti od debljine.