Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Vegan sendvič sa falafelima i grilovanim povrćem

Vegan sendvič sa falafelima i grilovanim povrćem

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5551603k
Vegan sendvič sa falafelima i grilovanim povrćem
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Čak i zakleti obožavaoci mesa neće moći da odole ovom aromatičnom vegetarijanskom sendviču - jedinstvenog ukusa, kažemo vam."

Potrebni sastojci

  • za falefele
  • leblebija - 500 g, iz konzerve
  • krompir - 1 šolja, kuvan
  • tahini od lešnika - 1 supena kašika
  • crveni luk - 1 komad, velika glavica
  • mladi luk - 1 struk, beli deo
  • peršun - 1 veza
  • kumin - 1 kašičica, ravna
  • čubar - 1 kašičica, ravna
  • ljuta paprika - 1 kašičica, ljuspice
  • biber
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • akvafaba - ako je smesa previše gusta
  • za provansalsku koricu
  • prezle - 2 šolje, domaća od stare čabate
  • parmezan - 40 g, mleven
  • origano - 1 šolja mlevene biljke
  • so - 1 kašičica
  • i još
  • integralni hlepčići - 10 komada
  • tikvice - 1 komada
  • patlidžan - 1 komad, mali
  • crveni luk - 2 komada, velike glavice
  • paradajz
  • čili - 2 komada
  • zelena salata - krehki listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Ocedimo leblebiju iz konzerve, sačuvajte tečnost (akvafabu koristimo za majonez ili humus).

Krompir je skuvan i pasiran. Možemo ih začiniti bugarskim lukom umesto stoli.

Crveni luk sečemo na krupnije komade. Mladi beli luk isečemo na krugove. Stavljamo u blender prvo ovo povrće. Meljemo kratko, nakon toga dodajemo leblebije, tahini od lešnika, maslinovo ulje, isečeni peršun i mirisne arome. Začinimo solju i biberom po ukusu. Prebacujemo smesu u posudu. Ako se čini da je konsistencija gusta, dodajemo malo akvafabe.

Oblikujemo loptice veličine loptice za tenis. Uvaljamo u provansalske prezle dok se ne zalepe sa svih strana i spljeskamo na falafel.

Serviramo na tanjiru i stavljamo u frižier na 30 minuta da se stegne i začini.

Tikvice i patlidžan oljuštimo i sečemo na krugove. Griljemo, stavljamo sa strane da se ohlade.

Ohlađene falafele poređamo u pleh, obložen papriom za pečenje. Između njih stavljamo kriške crvenog luka. Posipamo sa malo maslinovog ulja i stavljamo u ugrejanu rernu. Pečemo oko 30-35 minuta dok se ne pojavi zlatna i hrskava korica.

Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi.

Sastavimo sendviče tako što isečemo integralni hleb na dva dela i zapečemo na gril tiganju.

Ređamo redosledom - list zelene salate, patlidžan, kriška svežeg paradajza, falafel, sveži čili, isečen na tanke kriške, grilovana tikvica, zapečeni slatni luk, struk peršuna i završavamo integralnim hlebom.

U sednvič sa falafelom možemo dodati razni humus, paradajz sos ili majonez od orašastih plodova.

Pogledajte takođe kako da napravite tost sa avokadom i lososom ili brze sendviče sa jajima u tiganju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: