Način pripreme
Ocedimo leblebiju iz konzerve, sačuvajte tečnost (akvafabu koristimo za majonez ili humus).
Krompir je skuvan i pasiran. Možemo ih začiniti bugarskim lukom umesto stoli.
Crveni luk sečemo na krupnije komade. Mladi beli luk isečemo na krugove. Stavljamo u blender prvo ovo povrće. Meljemo kratko, nakon toga dodajemo leblebije, tahini od lešnika, maslinovo ulje, isečeni peršun i mirisne arome. Začinimo solju i biberom po ukusu. Prebacujemo smesu u posudu. Ako se čini da je konsistencija gusta, dodajemo malo akvafabe.
Oblikujemo loptice veličine loptice za tenis. Uvaljamo u provansalske prezle dok se ne zalepe sa svih strana i spljeskamo na falafel.
Serviramo na tanjiru i stavljamo u frižier na 30 minuta da se stegne i začini.
Tikvice i patlidžan oljuštimo i sečemo na krugove. Griljemo, stavljamo sa strane da se ohlade.
Ohlađene falafele poređamo u pleh, obložen papriom za pečenje. Između njih stavljamo kriške crvenog luka. Posipamo sa malo maslinovog ulja i stavljamo u ugrejanu rernu. Pečemo oko 30-35 minuta dok se ne pojavi zlatna i hrskava korica.
Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohladi.
Sastavimo sendviče tako što isečemo integralni hleb na dva dela i zapečemo na gril tiganju.
Ređamo redosledom - list zelene salate, patlidžan, kriška svežeg paradajza, falafel, sveži čili, isečen na tanke kriške, grilovana tikvica, zapečeni slatni luk, struk peršuna i završavamo integralnim hlebom.
U sednvič sa falafelom možemo dodati razni humus, paradajz sos ili majonez od orašastih plodova.
Pogledajte takođe kako da napravite tost sa avokadom i lososom ili brze sendviče sa jajima u tiganju.