Način pripreme
Krompir operemo i skuvamo. Nakon što ste skuvali krompir, oljuštite ga i izgnječite.
Ako imate presu za krompir, koristite je, ako ne, radi i viljuška, ali traje duže i malo je tvrđe, a ne preporučujem da koristite blender jer će se pretvoriti u pire.
A sada, pošto smo završili sa gnječenjem krompira, dodajte maslac (na sobnoj temperaturi), biber, mirođiju, jaja, sir i luk koji smo narendali.
Zatim dobro promešajte da se svi sastojci pomešaju. Na kraju posolimo, ali prvo probamo smesu, jer sir može biti prilično slan i ne treba još soliti.
Evo vremena da kažem da ih možete napraviti i u rerni umesto u tiganju, bez masnoće, a stavite papir za pečenje.
Nakon što je sve spremno, u dubljem tiganju ugrejte ulje, koje treba da pokrije bar polovinu ćuftica. Zatim ih oblikujte, mogu biti okrugle, elipsaste ili poput štapića. I nemojte ih stavljati u tiganj pre nego što se ulje dobro ugreje, jer će upiti mnogo masnoće.
Ćuftice od krompira uvaljamo u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle, pržimo dok ne porumene i dobiju jedinstveno hrskavu koricu.
Po želji poslužite sa mlečnim sosom (kiselo mleko i majonez).
Ćuftice od krompira (pržene) su spremne.