Medenjaci sa fondanom

Medenjaci sa fondanom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
20
"Dajemo ideju za medenjake, a vama ostavljamo da odlučite kako ćete ih ukrasiti, ali ne zaboravite da se pohvalite."

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • med - 4 - 5 kašika
  • ulje - 1 šoljica
  • cimet - 1 kašika
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 600 g
  • fondan - 250 g u različitim bojama
  • kukuruzni skrob
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom mikserom, dodajte med, ulje, cimet, sodu bikarbonu i umesite srednje meko testo, da ne bude lepljivo.

Podeljeno je na dva dela, lakše se radi sa njima, i svaki deo se razvije u koru debljine 0, 5 cm, iz koje se isecaju snežni ljudi, jelke, štapovi za hodanje, čizme i kakve god oblike imate.

Poređajte ih na papir za pečenje na rastojanju i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene po ivicama, oko 8-10 minuta.

Ostavite ih da se hlade preko noći u kutiji. Sledećeg dana se pripremaju potrebni alati za rad sa fondanom. Ako ga imate samo u beloj boji, možete ga obojiti gel bojama, ali je lakše raditi sa gotovim obojenim.

Pospite sto skrobom, može i običnim, i razvijte tanak list zelenog fondana. Isecite jelku pomoću kalupa za kolačiće, može biti malo manja od kolačića. Premažite zadnju stranu sa malo vode i pažljivo je pritisnite na medenjak.

Ostavite da se osuši 2-3 minuta, kada se osuši zalepiće se i onda možete lepiti zvezdice, kuglice ili ga premazati brokatom. Možete premazati kolačiće ajsingom i preko njih staviti fondan, na ovaj način će se još bolje zalepiti.

Ovako se oblikuju svi ostali božićni medenjaci. To je malo delikatniji posao, ali dobijate prelepe i spektakularne medenjake sa fondanom. Srećni praznici!

Pogledajte i kako da napravite božićne gurabije ili svoje omiljene čokoladne medenjake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti