Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Miš-maš»Šakšuka sa patlidžanom

Šakšuka sa patlidžanom

Iliana BalkanskaIliana Balkanska
Početnik
17363
Šakšuka sa patlidžanom
Fotografije: Iliana Balkanska
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Dodajte patlidžan u tradicionalni šakšuku - čini je još ukusnijom."

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 kg, isečen na kriške
  • ulje - 60 ml za premazivanje patlidžana
  • beli luk - 4 čena
  • peršun - 1/2 vezice
  • aleva paprika - 1 kašika
  • kumin - 1/3 kašičice, mleven
  • paprike - 1 zelena, ljuta
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 250 g, iseckan na kockice
  • sok od paradajza - 400 ml
  • šećer - 10 g
  • sirće - 20 ml
  • so
  • biber
  • jaja - 4 komada
  • sir - 50 g, izmrvljen
* merne jedinice

Način pripreme

Posolite isečeni patlidžan i stavite ga u cediljku da biste uklonili gorki sok (20-30 minuta). Peremo ga i osušimo.

Ređamo ga na pleh obložen papirom za pečenje. Začinite solju i biberom i premažite uljem (50 ml).

Pecite patlidžan na 220 stepeni 30 minuta, okrećući ga posle 15 minuta. Izvadite ga iz rerne i isecite na velike komade.

Prebacite ga u posudu zajedno sa alevom paprikom, kuminom, seckanim belim lukom, peršunom i paprikom. Sve promešamo.

Pržite luk u dubokom tiganju 2-3 minuta. Dodajte paradajz, sok od paradajza, šećer, sirće, so i biber po ukusu i kuvajte 5-6 minuta.

Dodajte patlidžan u sos i kuvajte 3-4 minuta. Kašikom formiramo 4 udubljenja u koja razbijamo jaja.

Pospite šakšuku izmrvljenim sirom i kuvajte, pokrivenu, 10-12 minuta.

Pospite peršunom i poslužite sa hrskavim hlebom.

Pogledajte i kako se priprema klasična šakšuka ili omiljeni turski menemen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: