Način pripreme
Posolite isečeni patlidžan i stavite ga u cediljku da biste uklonili gorki sok (20-30 minuta). Peremo ga i osušimo.
Ređamo ga na pleh obložen papirom za pečenje. Začinite solju i biberom i premažite uljem (50 ml).
Pecite patlidžan na 220 stepeni 30 minuta, okrećući ga posle 15 minuta. Izvadite ga iz rerne i isecite na velike komade.
Prebacite ga u posudu zajedno sa alevom paprikom, kuminom, seckanim belim lukom, peršunom i paprikom. Sve promešamo.
Pržite luk u dubokom tiganju 2-3 minuta. Dodajte paradajz, sok od paradajza, šećer, sirće, so i biber po ukusu i kuvajte 5-6 minuta.
Dodajte patlidžan u sos i kuvajte 3-4 minuta. Kašikom formiramo 4 udubljenja u koja razbijamo jaja.
Pospite šakšuku izmrvljenim sirom i kuvajte, pokrivenu, 10-12 minuta.
Pospite peršunom i poslužite sa hrskavim hlebom.
Pogledajte i kako se priprema klasična šakšuka ili omiljeni turski menemen.