Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač sa limunadom po receptu Vanje Đorđević

Uskršnji kolač sa limunadom po receptu Vanje Đorđević

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2567k
Uskršnji kolač sa limunadom po receptu Vanje Đorđević
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
2
"Premažite umućenim jajetom, pospite šećerom ili vlažnim šećerom i pecite uskršnji kolač sa limunadom prema receptu Vanje Đorđević u zagrejanoj rerni na 150 stepeni sa ventilatorom."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 220 g + 2 kašike tečnog zaslađivača
  • limun - 2 komada, kora
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 4 kašike
  • suvi kvasac - 2 komada po 7 g
  • limunada - 200 ml
  • svinjska mast - 120 g neotopljena
  • brašno - 1 kg sa sadržajem proteina od 13, 8%
  • za nadev
  • ratluk
  • suvo grožđe
  • tahini halva - rendana
  • orasi
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj uskršnji kolač sa limunadom, uzimamo duboku posudu, ubacimo jaja i dodajemo im šećer.

Dobro umutite, dodajući preostale sastojke sledećim redosledom, mešajući žicom za mućenje posle svakog dodavanja.

Nakon smese sa jajima, dodajte tečni zaslađivač, koru limuna, kiselo mleko, ulje i limunadu.

Dobija se smesa u koju dodajemo 900 g brašna, kome smo dodali i suvi kvasac.

Ostaje 100 g brašna koje postepeno dodajemo dok ne dobijemo lepo i glatko testo.

U testo dodajemo mast, koristeći je po malo, utrljamo je na dlanove i mesimo testo za uskršnji kolač.

Mešenje se vrši istezanjem napred i povlačenjem nazad.

Pokrijte testo providnom folijom i ostavite ga da naraste.

Kada je gotovo, bez mešenja, izvadite ga na dasku namazanu uljem i podelite na 2 dela.

Svaki deo delimo na još 3 dela.

Dodajte iseckani turski ratluk u prvi deo i lagano pritisnite, uvijajući u fitilj.

Na drugi deo stavljamo suvo grožđe, koje smo prethodno potopilu u vodu.

A na trećem fitilju - rendana halva.

Uvijamo tri fitilja, a zatim ih ispletemo.

Stavite sve u kalup i ostavite da se vazdušasti kolač malo podigne.

Po želji, odozgo stavljamo i orahe.

Premažite umućenim jajetom, pospite šećerom ili vlažnim šećerom i pecite uskršnji kolač sa limunadom prema receptu Vanje Đorđević u zagrejanoj rerni na 150 stepeni sa ventilatorom.

Pogledajte i kako da napravite uskršnji kolač u mini pekari ili vaš omiljeni lenji uskršnji kolač u nitima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: