Način pripreme
Za ovaj uskršnji kolač sa limunadom, uzimamo duboku posudu, ubacimo jaja i dodajemo im šećer.
Dobro umutite, dodajući preostale sastojke sledećim redosledom, mešajući žicom za mućenje posle svakog dodavanja.
Nakon smese sa jajima, dodajte tečni zaslađivač, koru limuna, kiselo mleko, ulje i limunadu.
Dobija se smesa u koju dodajemo 900 g brašna, kome smo dodali i suvi kvasac.
Ostaje 100 g brašna koje postepeno dodajemo dok ne dobijemo lepo i glatko testo.
U testo dodajemo mast, koristeći je po malo, utrljamo je na dlanove i mesimo testo za uskršnji kolač.
Mešenje se vrši istezanjem napred i povlačenjem nazad.
Pokrijte testo providnom folijom i ostavite ga da naraste.
Kada je gotovo, bez mešenja, izvadite ga na dasku namazanu uljem i podelite na 2 dela.
Svaki deo delimo na još 3 dela.
Dodajte iseckani turski ratluk u prvi deo i lagano pritisnite, uvijajući u fitilj.
Na drugi deo stavljamo suvo grožđe, koje smo prethodno potopilu u vodu.
A na trećem fitilju - rendana halva.
Uvijamo tri fitilja, a zatim ih ispletemo.
Stavite sve u kalup i ostavite da se vazdušasti kolač malo podigne.
Po želji, odozgo stavljamo i orahe.
Premažite umućenim jajetom, pospite šećerom ili vlažnim šećerom i pecite uskršnji kolač sa limunadom prema receptu Vanje Đorđević u zagrejanoj rerni na 150 stepeni sa ventilatorom.
Pogledajte i kako da napravite uskršnji kolač u mini pekari ili vaš omiljeni lenji uskršnji kolač u nitima.