Način pripreme
Prosejte brašno u posudu i dodajte so u njega. Promešajte i oblikujte odobljene. Dodajte mlaku vodu, kvasac i prstohvat šećera. Promešajte dobro spatulom ili drvenom kašikom dok se smesa ne sjedini.
Dobijate lepljivo testo za fokaču. Možete pripremiti testo i mikserom sa spiralnim nastavcima.
Zatvorite posudu dobro i ostavite da stoji 30 minuta.
Nakon toga pokvasite prste i razvucite testo puta sa svih strana, vucite. Ponovo poklopite. Ova razvlačenja će vam pomoći da fokača ima vazdušastu unutrašnjost.
Ponovite razvlačenje još 2 puta na 15 minuta. Nakon poslednjeg razvlačenja sačekajte 15-20 minuta.
Namažte veliki pleh (najbolje onaj iz rerne) delom maslinovog ulja. Možete napraviti dve manje kao što sam ja u ovom slučaju. Važno je da je testo debljine oko 1-1.5 cm.
Okrenite posudu sa testom iznad pleha i sačekajte da se testo samo odlepi iz posude. Nakon toga namažite prste maslinovim uljem i vucite testo dok ne zauzme oblik pleha. Ostavite da stoji, da nadođe ponovo, ja za to vreme pripremam sastojke za ukrašavanje fokače. Koristila sam listove mladog luka, krišku paprike, sušeni paradajz u maslinovom ulju, sveže listove origana i sušeni origano. Vi ukrasite po ukusu.
Čim testo nadođe, prelijte ga maslinovim uljem i napravite prstima udubljenje.
Ukrasite fokaču, pospite krupnijim ljuspicama soli i suvim origanom i stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Miris sveže pečenog hleba i začina koji se širi kuhinjom, odmah će vas naterati da odlomite i da uživate u ovoj ukusnojšarenoj fokači sa brašnom od spelte.
Prijatno!
Pogledajte takođe kako da napravite integralnu fokaču ili omiljenu keto fokaču.