Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Škembe čorba»Originalna škembe čorba

Originalna škembe čorba

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Originalna škembe čorba
Fotografije: Daniela Ruseva
7 / 18
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
6
"Recept sa najviše dobrih ocena, čitanja, lajkova. Najbolji recept za škembe čorbu. Ako voliš škembe čorbu, ovo je tvoj recept."

Potrebni sastojci

  • teleće škembe - 1 kg
  • sveže mleko - 1 l
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 2 kašike
  • aleva paprika - 1 ½ kašike
  • so
  • beli luk - 4 - 5 čena, smrvljen, za serviranje
  • sirće - oko 100 ml za serviranje
  • tucana paprika - ljuta
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite i očistite teleće škembe. Stavite u ekspres lonac i kada provri kuvajte oko 50 minuta, možda malo duže. Ako nemate ekspres lonac, kuvajte ga u običnom loncu oko 3 sata ili dok ne omekša.

Izvadite škembe, sačekajte da se ohladi i nasecite ga na manje komade. Bujon koji je ostao od kuvanja ostavite da se dobro ohladi i sklonite masnoću koja se nakupila na povšini. Ocedite bujon.

Zagrejte maslac i ulje u šerpi i propržite alevu papriku veoma kratko. Postepeno dolivajte mleko, pritom neprekidno mešajući. Nakon toga dodajte i oko 1 l procedjenog bujona. Čim provri, dodajte so po ukusu i nasečeno škembe.

Ostavite da se kuva oko 5 minuta i skinite sa vatre. Beli luk smrvite ili izgnječite u presi i dodajte mu oko 100 ml sirćeta. Ovaj sos poslužite uz škembe čorbu u posudi, a u drugoj sipajte ljutu tucanu papriku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: