Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Slatka pita sa sirupom

Slatka pita sa sirupom

MariaMaria
Početnik
157108
Slatka pita sa sirupom
Fotografije: Maria
2 / 14sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Danas ćemo vam predstaviti jedan čisto bugarski klasičan recept za slatku domaću pitu sa sirupom - u foto galeriji možete videti sve korake pripreme pite."

Potrebni sastojci

  • ZA TESTO
  • jaja - 3 kom.
  • kvasac - 1 kockica svežeg kvasca
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • brašno - 1 šolje + za mešenje
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • mast - oko 200 g rastopljene svinjske masti za premazivanje
  • ZA SIRUP
  • voda - 1.5 l
  • šećer - 500 g
  • ZA NADEV
  • ratluk - 1 ili 2 kutije
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejati brašno i napraviti rupu u sredini, pa u nju sipati jaja.

Kvasac dodati u podgrejano mleko, zatim sve sipati u jaja i početi sa mešenjem.

Dobija se meko testo, od koga treba oformiti 9 loptica, svaku od njih razviti oklagijom na tanke kore i posuti brašnom.

Svaku od kora namazati rastopljenom mašću i svih 9 poređati jednu preko druge.

Kada se poređaju sve kore, zajedno ih razviti oklagijom. S vremena na vreme posuti brašnom, da se testo ne bi lepilo. Cilj je da kora ima oblik elipse, a ne kruga.

Kada se testo razvije, podeliti ga na dva dela, na svaki staviti isti broj komada ratluka i uviti u rolnu. Pitu nakon toga uvrteti, da bude lepo raztegnuta.

Rezati na parčiće oko 4-5 cm i poređati u pleh. Ostavljati razmak između parčića. Kada testo naraste, pitu peći i kada se ohladi - preliti je sirupom.

Ovu pitu možete pripremati i sa sirom, bez prelivanja sirupom, kao na slici koju sam postavila.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: