bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Dinstano Pile»Piletina sa predivnim sosom

Piletina sa predivnim sosom

Sia RibaginaSia Ribagina
Početnik
55582k17
Piletina sa predivnim sosom
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 6VIDEO
24/10/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Još se pitate šta da spremite? Ovo pile u sosu je pravi recept. Već nam je krenula voda na usta..."

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 1 kg
  • belo vino - 200 ml
  • majonez - 200 g
  • pileći bujon - 300 ml
  • luk - 3 glavice
  • peršun - nekoliko vezica
  • biber
  • so - po ukusu
  • majčina dušica - prstohvat
  • maslac - 1 kašika
  • ulje - 1 kašika
  • beli luk - 1 čen
* merne jedinice

Način pripreme

Pileće meso očistiti i oprati. Ako koristite celo pile, naseći ga na parčiće. U ovom slučaju sam koristila batake. Osuštiti ih uspomoć ubrusa.

U dubokoj šerpi ugrejati ulje i maslac. U nju staviti meso i pržiti dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Luk oljuštiti i naseći na polumesece, pa dodati u piletinu.

Promešati i kuvati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Ringlu podesiti na srednju temperaturu, naliti bujon i staviti poklopac.

Ostaviti da se krčka 20-ak minuta. Uz ovaj recept koristiti kvalitetno i dobro belo vino, jer zbog ukusa zaista vredi.

Sjediniti majonez i vino, da sebi olakšam posao, ja ih stavljam u teglu, zatvaram poklopcem i tresem dok se sastojci ne sjedine. Dobija se homogena smesa.

Otvoriti poklopac i sipati sos od vina i majoneza u pile i luk, promešati i dodati sitno naseckan čen belog luka, prstohvat majčine dušice, so i biber po ukusu.

Dobro promešati i kuvati na umerenoj temperaturi još 15 minuta.

U početku je sos malo ređi, ali uz povremeno mešanje, alkohol i voda isparavaju, pa će sos postati gušći.

Isključiti ringlu i posuti peršunom. Ovaj recept možete spremiti i sa zečetinom, procedura je ista. Sos je veoma ukusan, toplo preporučujem da probate!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: