Način pripreme
Pileće meso očistiti i oprati. Ako koristite celo pile, naseći ga na parčiće. U ovom slučaju sam koristila batake. Osuštiti ih uspomoć ubrusa.
U dubokoj šerpi ugrejati ulje i maslac. U nju staviti meso i pržiti dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Luk oljuštiti i naseći na polumesece, pa dodati u piletinu.
Promešati i kuvati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Ringlu podesiti na srednju temperaturu, naliti bujon i staviti poklopac.
Ostaviti da se krčka 20-ak minuta. Uz ovaj recept koristiti kvalitetno i dobro belo vino, jer zbog ukusa zaista vredi.
Sjediniti majonez i vino, da sebi olakšam posao, ja ih stavljam u teglu, zatvaram poklopcem i tresem dok se sastojci ne sjedine. Dobija se homogena smesa.
Otvoriti poklopac i sipati sos od vina i majoneza u pile i luk, promešati i dodati sitno naseckan čen belog luka, prstohvat majčine dušice, so i biber po ukusu.
Dobro promešati i kuvati na umerenoj temperaturi još 15 minuta.
U početku je sos malo ređi, ali uz povremeno mešanje, alkohol i voda isparavaju, pa će sos postati gušći.
Isključiti ringlu i posuti peršunom. Ovaj recept možete spremiti i sa zečetinom, procedura je ista. Sos je veoma ukusan, toplo preporučujem da probate!
Komentari