Način pripreme
Pileće batake sa solju stavite u lonac sa vodom na šporet i kuvajte dok meso ne bude gotovo.
Povrće očistite, crni i beli luk sitno iseckajte, šargarepu narendajte.
U dublji tiganj na šporetu stavite maslac sa malo maslinovog ulja ili ulja, dodajte luk i šargarepu i pržite dok ne omekša.
Dodajte beli luk i promešajte. Kratko propržiti i preliti vinom.
Kuvajte dok se tečnost ne smanji dovoljno da ispari alkohol.
Začinite solju i biberom i dodajte pavlaku.
Promešajte i kuvajte 5-6 minuta, mešajući da se ne zalepi za dno tiganja.
Umutite žumanca i uz stalno mešanje dodajte nekoliko kašika krem sosa da se temperira.
U šerpu sipajte žumance, promešajte i dodajte već skuvane pileće batake.
Kuvajte do željene gustine još nekoliko minuta i na kraju pospite svežim peršunom i sa malo soka od limuna.
Napomene: Piletinu možete pržiti ili peći, ja više volim kuvanu. Možete koristiti i druge delove piletine.
Smanjite sos na željenu gustinu, ako ipak ispadne previše gust, možete ga razblažiti sa malo bujona u kojoj se kuvala piletina.
Vino koje sam koristila je traminac beli. Koristite dobro vino, da biste imali sos sa vau efektom, potrebno je da kuvate sa vinom koje volite da pijete.
Jelo ispada veoma ukusno, preporučujem vam da isprobate recept za piletinu sa neodoljivo ukusnim sosom.