Način pripreme
Prvo pripremite sirup. Stavite šećer u odgovarajuću šerpu. Prelijte vodom i limunovim sokom. Ostavite da provri i kuvajte oko 15 minuta na slaboj vatri. Ostavite sirup da se ohladi.
U posudu presejte brašno sa praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja. Dodajte mleko, zatim ulje, sirće i so. Polako dodajte brašno, neprestano mešajući metalnom mutilicom. Kada počne da se formira lopta, prebacite na radnu površinu i umesite rukama.
Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo podelite na 10 loptica. Umotajte ih u providnu foliju da ne uhvate koricu.
Radnu površinu obilno pospite skrobom. Uzmite jednu lopticu i oklagijom razvucite koru prečnika oko 15 cm stalno je posipajuću skrobom. Stavite koru na stranu i pospite je skrobom.
Sve loptice obradite na isti način i na kraju ćete dobiti 3 dela sa po 10 kora jednu preko druge. Uzmite jedan deo, pospite ga skrobom i razvucite ga u jednu veliku koru sa prečnikom oko 36 cm. Premerite plehom i isecite višak.
Prebacite koru u pripremljenu tepsiju (pleh). Obilno je pospite mlevenim orasima i lešnicima. Isto ponovite is a drugim delom od 10 kora. Prebacite preko punjenja i pospite preostalim orasima i lešnikom.
Poslednju gomilu od 10 kora razvucite oklagijom i prebacite preko punjenja. Oštrim nožem nasecite baklava po Vašem izboru. Višak testa od odsecanja umesite i od njega napravite ukrase. Postavite ukrase preko svake baklave, a u sredinu komad lešnika.
Rastopite maslac i prelijte baklavu, tako što sipate u razreze. Pecite baklava na 180 stepeni oko 1 sat. izvadite baklava iz rerne i dok je vruća, prelijte je hladnim sirupom.
Ostavite baklava da odstoji preko noći.
Broj baklava i njiva veličina zavisi od načina na koji ćete iseći kore u tepsiji.