Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava od domaćíh kora sa orasima i lešnicima

Baklava od domaćíh kora sa orasima i lešnicima

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Baklava od domaćíh kora sa orasima i lešnicima
Fotografije: Dobrinka Petkova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
30
"Najukusnija baklava je baklava od domaćih kora i zato se ne premišljajte mnogo, nego zasucite rukave i počnite, nije toliko teško."

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 150 ml
  • ulje - 150 ml
  • sirće - 1 kašika
  • so - ½ kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • brašno - oko 900 g
  • za kore
  • skrob - 300 g
  • za nadev
  • orasi - 200 g
  • lešnik - 100 g
  • za preliv
  • maslac - 300 g
  • za sirup
  • šećer - 600 g
  • voda - 750 ml
  • limun - sok od ½ limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite sirup. Stavite šećer u odgovarajuću šerpu. Prelijte vodom i limunovim sokom. Ostavite da provri i kuvajte oko 15 minuta na slaboj vatri. Ostavite sirup da se ohladi.

U posudu presejte brašno sa praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja. Dodajte mleko, zatim ulje, sirće i so. Polako dodajte brašno, neprestano mešajući metalnom mutilicom. Kada počne da se formira lopta, prebacite na radnu površinu i umesite rukama.

Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo podelite na 10 loptica. Umotajte ih u providnu foliju da ne uhvate koricu.

Radnu površinu obilno pospite skrobom. Uzmite jednu lopticu i oklagijom razvucite koru prečnika oko 15 cm stalno je posipajuću skrobom. Stavite koru na stranu i pospite je skrobom.

Sve loptice obradite na isti način i na kraju ćete dobiti 3 dela sa po 10 kora jednu preko druge. Uzmite jedan deo, pospite ga skrobom i razvucite ga u jednu veliku koru sa prečnikom oko 36 cm. Premerite plehom i isecite višak.

Prebacite koru u pripremljenu tepsiju (pleh). Obilno je pospite mlevenim orasima i lešnicima. Isto ponovite is a drugim delom od 10 kora. Prebacite preko punjenja i pospite preostalim orasima i lešnikom.

Poslednju gomilu od 10 kora razvucite oklagijom i prebacite preko punjenja. Oštrim nožem nasecite baklava po Vašem izboru. Višak testa od odsecanja umesite i od njega napravite ukrase. Postavite ukrase preko svake baklave, a u sredinu komad lešnika.

Rastopite maslac i prelijte baklavu, tako što sipate u razreze. Pecite baklava na 180 stepeni oko 1 sat. izvadite baklava iz rerne i dok je vruća, prelijte je hladnim sirupom.

Ostavite baklava da odstoji preko noći.

Broj baklava i njiva veličina zavisi od načina na koji ćete iseći kore u tepsiji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: