bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Džem»Lagani džem od jagoda

Lagani džem od jagoda

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Lagani džem od jagoda
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
1 / 5
22/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije5
"Nemate iskustvo - nema problema. Ovaj aromatični džem od jagoda, koji podseća na leto, priprema se izuzetno lako"

Potrebni sastojci

  • očišćene jagode - 1 kg
  • šećer - 1 kg
  • limunska kiselina - 2 kašičice (ili jabukovo sirće)
* merne jedinice

Način pripreme

Krupnije jagode se iseku na parčiće i poređaju u veliku činiju. Pospu se šećerom i promešaju, da se sve prekrije ravnomerno. Ostave se makar osam sati da otpuste sok.

U veliku šerpu, ili kao u mom slučaju u električni tiganj, sipaju se jagode iz činije zajedno sa šećernim sirupom, koji su otpustile. Kuvaju se na srednjoj temperaturi. S vremena na vreme se kašikom odstrani pena koja se skupi.

Pasirajte smesu da se dobije džem. Vreme kuvanja je relativno i postoje dva osnovna načina kako da znate kada je vreme da isključite ringlu. Prvi je da uzmete čašu hladne vode i u nju da se stavi kapljica slatkog. Ako se raspši u vodi, a pada cela, znači da je slatko gotovo. Drugi način je da se sipa malo slatkog u plitku činiju i da se napravi putić kroz njega. Ako se ne skupi odmah i ostavlja trag znači da je gotovo.

Nakon što se skloni s vatre dodaje se limunska kiselina ili sirće. Dobro se promeša. Sipa se u već pripremljene, dobro oprane i osušene tegle. Zatvara se odmah i okreće se poklopcem na dole.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: