Način pripreme
Krupnije jagode se iseku na parčiće i poređaju u veliku činiju. Pospu se šećerom i promešaju, da se sve prekrije ravnomerno. Ostave se makar osam sati da otpuste sok.
U veliku šerpu, ili kao u mom slučaju u električni tiganj, sipaju se jagode iz činije zajedno sa šećernim sirupom, koji su otpustile. Kuvaju se na srednjoj temperaturi. S vremena na vreme se kašikom odstrani pena koja se skupi.
Pasirajte smesu da se dobije džem. Vreme kuvanja je relativno i postoje dva osnovna načina kako da znate kada je vreme da isključite ringlu. Prvi je da uzmete čašu hladne vode i u nju da se stavi kapljica slatkog. Ako se raspši u vodi, a pada cela, znači da je slatko gotovo. Drugi način je da se sipa malo slatkog u plitku činiju i da se napravi putić kroz njega. Ako se ne skupi odmah i ostavlja trag znači da je gotovo.
Nakon što se skloni s vatre dodaje se limunska kiselina ili sirće. Dobro se promeša. Sipa se u već pripremljene, dobro oprane i osušene tegle. Zatvara se odmah i okreće se poklopcem na dole.