Način pripreme
Recept počinjemo sređivanjem jagoda. Ja obično kupim celu gajbicu jagoda, pa one koje su čvrste i tvrđe ostavim u zamrzivač u kesice za zimnicu, a one koje su mekane odvojim sa strane i od njih pravim džem.
Jagode operemo i očistimo od peteljki. Stavimo u šerpu jagode i prelijemo ih medom. Ostavimo sa strane da odstoji par sati, pa stavimo da se kuva na laganoj vatri (ako je skala od 0 do 9 onda staviti na 4). Dodamo vanilin štapić.
Ostavimo da se kuva dvadesetak minuta, pa povećamo temeraturu na 6. Tu već počinjemo sa mešanjem. Mešamo i kuvamo i skidamo penu, nekih petnestak minuta.
Umešamo džemfiks, pa kuvatmo još koji minut.
Gotov džem od jagoda sipatmo u tegle, zatvorimo i okrenemo naopačke. Ostavimo tako do ujutru.
Džem od jagoda sa medom čuvamo tamnom i hladnom mestu.
Komentari