Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Sutlijaš»Sutlijaš - slatko tursko iskušenje

Sutlijaš - slatko tursko iskušenje

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Sutlijaš - slatko tursko iskušenje
Fotografije: Tanya Levenova
19 / 21sa Videom
11/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
5
"Ne, nije reč o običnom mleku s pirinčem, već o pravom sutlijašu s sjajnim ukusom, neodoljivom aromom i nežnom, kremastom strukturom!"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 1 šolja
  • pšenični skrob - 2 ravne kašike
  • žumance - 2 komada
  • vanila - 1 štapić
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i operite pirinač. Stavite u šerpu vodu i dodajte pirinač. Skuvajte pirinač dok ne bude polugotov. Ako nije upio svu vodu, procedite ga i ostavite sa strane.

U drugoj šerpi zagrejte 800 ml mleka, dodajte šećer i promešajte. Umutite žumance sa žicom, dodajte skrob i ostatak mleka. Prepolovite vanilin štapić na dva dela i sa vrha nožem skinite semenkice. Stavite ih u posudu i pomešajte dok smesa ne postane homogena i bez grudvica.

Kada mleko provri, smanjite ringlu na srednju temperaturu, dodajte pirinač, promešajte i počnite da dodajete tanak mlaz smese od jaja dok neprekidno mešate i pazite da se ne zalepi za dno šerpe.

Kuvajte 10 minuta, smesa će polako početi da se zgušnjava. Sklonite sa ringle. Stavite u veliku glinenu posudu za pečenje ili u vatrostalnu posudu. Dolijte vodu u posudu, tako da pokrije dno, ali nemojte je sipati unutar vatrostalnih činijica koje ćete naslagati unutra.

U svaku činijicu sipajte jednaku količinu mleka s pirinčem, dok je još vruće. Ako koristite glinene činijice, trebalo bi da budu suve i na sobnoj temperaturi, da ne budu hladne, sipajte smesu veoma lagano i pažljivo, dok pazite da se ne razbiju od vrele smese.

Stavite posudu za pečenje u rernu. Pecite na 180 stepeni na gornjoj rešetki dok se ne zgusne i ne obrazuje zlatna korica. Izvadite, ohladite i stavite u frižider na nekoliko sati. Dezert servirajte hladan.

Beleška: Tako napravljen sutlijaš se razlikuje dosta od našeg tradicionalnog mleka s pirinčem. Pečenje u rerni mu daje kremastu strukturu, izuzetno nežan i sladak desert, možete da smanjite količinu pirinča ako želite da ima više krema.

Kada sipate smesu u posude ne brinite se da je previše tečna i nedovoljno gusta, zgusnuće se tokom pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: