bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Grčki slatkiš Galaktoboureko

Grčki slatkiš Galaktoboureko

Sia RibaginaSia Ribagina
Početnik
556492k86
Grčki slatkiš Galaktoboureko
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 16VIDEO
12/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Želimo da vas prijatno iznenadimo ovim grčkim slatkišem. Veličanstven recept! Veličanstven slatkiš! Neka Vam je slatko!"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Napravite šećerni sirup, tako što stavite šećer i vodu u šerpu i sve stavite na vatru da proključa. Dodajte sok od jedne pomorandže i kuvajte dok ne dobijete gust šećerni sirup. Ostavite da se ohladi. Napravite krem, tako što u drugu šerpu sipate mleko i šećer. Narendajte koru druge pomorandže, postavite na vatru i mešajte dok se šećer ne istopi.

Umutite jaja u posudi i dodajte malo mleka u tankom mlazu, mešajući energično. Cilj je da se temperature izjednače i da kod dodavanja jaja ne postanu omlet.

Kada mleko provri, smanjite vatru na srednju temperaturu, sipajte griz, kuvajte nekoliko minuta dok ne postane polugusto i ponovo u tankom mlazu sipajte smesu sa jajima, mešajući neprestano.

Kuvajte dok ne dobijete gust krem. Na kraju dodajte polovinu maslaca, promešajte da se maslac istopi, dodajte vanilu i sklonite sa vatre. Ostavite da se kratko prohladi. Rastopite preostali maslac.

Podelite sve kore na dva jednaka dela. Premažite pravougaonu tavu maslacem i stavite jednu koru, namažite je maslacem, stavite drugu, ponovo je namažite maslacem i na taj način iskoristite sve kore od jednog dela koji ste odvojili. Po želji možete ih posuti šećerom u prahu. Odozgo sipajte sav krem i izravnajte ga da pokrijete kore ravnomerno.

Preko krema ponovite proceduru sa preostalim korama, koje stavljate, mažete maslacem i tako do poslednje. Uzmite oštar nož i njime pažljivo napravite lagane zareze po površini, obeležavajući porcije i pecite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni do zlatne boje oko 20-30 minuta.

Izvadite gotov slatkiš i po prethodno zasečenim linijama ga nasecite na komade, zalijte ga dok je topao hladnim šećernim sirupom. Ohladite ga i ostavite u frižider na 12 sati da upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: