Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Turski slatkiš Čatal tatlasi

Turski slatkiš Čatal tatlasi

Velichka  KalevaVelichka Kaleva
Šegrt
391096
Turski slatkiš Čatal tatlasi
Fotografije: Velichka Kaleva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
7
"Čatal tatlasi ili u slobodnom prevodu sa turskog - najneverovatniji i najukusniji pužići preliveni sirupom, koje ste ikad probali"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 3 - 3 i 1/ šolje
  • kiselo mleko - 2 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • jaja - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • so - 1 prstohvat
  • za sirup
  • voda - 3 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • vanila - 1 kesica
  • kora od limuna - 1/2 kašičice, narendana
  • sok od limuna - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite sirup od šećera i vode, dodajte narendanu koru od limuna i mešajte neprekidno da se šećer rastopi. Od momenta kada sirup provri, kuvajte ga još 5-6 minuta. Tada dodajte vanilu i sok od limuna. Sirup treba da je hladan, kada bude gotov kolač.

Prosejte brašno i dodajte prašak za pecivo. Napravite udubljenje u brašnu i u njega sipajte ugrejano kiselo mleko, ulje, jaje i so. Zamesite meko testo.

Ostavite testo da odmori 10-15 minuta. Posle testo podelite da dva dela. Svaki deo razvucite veoma tanko i secite ga na trake široke 1 cenimetar. Prstom svaku traku umotajte u oblik pužića, ali ne prevelikog, da se može lakše ispeći. Pecite pužiće u nauljanom plehu i u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 15-20 minuta.

U hladan sirup spuštajte jedan po jedan vruć pužić i vadite ih. Poređajte ih u dublju posudu. Preostali sirup sipajte preko njih. Du sledećeg dana pužići su upili sirup - ako ih još ima:

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: