Način pripreme
Zeca operite u hladnoj vodi. Luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite u prethodno zagrejanom ulju dok ne dobiju karamel boju. Dodajte sitno iseckane iznutrice, /džigericu i srce/, pa postepeno dodajte i opran pirinač. Kad se sve prprži, sipajte 1 šolju tople vode. Sve dobro promešajte. Dodajte sitno iseckanu slaninu, pa na kraju začinite.
U vatrostalnu ili keramičku posudu sa poklopcem isipajte deo iznutrica (da posluži kao podloga za zeca). Zeca napunite i zašijte. Napravite proreze na zecu - obično se prave na batacima, gde stavljate piment, beli luk i traku slanine.
Uljem, alevom paprikom i solju dobro premažite zeca sa svih strana. Stavite ga u keramičku posudu i poklopite. Rernu nemojte prethodno grejati (da posuda ne pukne) i pecite zeca na 220 stepeni. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180, a nakon 30 minuta na 160 stepeni. Pecite 2 sata dok zec ne bude gotov.
Prijatno!