Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Seljački hleb u đuvečari

Seljački hleb u đuvečari

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Seljački hleb u đuvečari
Fotografije: Vanya Velichkova
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
225 min.
Porcije
4
"Kako nam je baba pokazala - ukusan hleb s hrskavom koricom se pravi samo u glinenoj đuvečari"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 40 g
  • voda - 600 ml, mlaka
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno i so se proseju u dubok sud. Kvasac se razmuti u hladnoj vodi, zajedno sa šećerom i prstohvatom brašna, da se aktivira. Zamesi se meko i lepljivo testo.

Naraste oko sat i po (ako je prostorija hladnija može da traje i duže), nakon čega se premesi, stavi u đuvečaru i raste još oko sat vremena. Peče se pod poklopcem 15-20 minuta na 220 stepeni.

Dobro je da se na dno rerne postave kocke leda ili posuda s vodom, da se sačuva vlažnost prilikom pečenja. Nakon dvadesetak minuta temperatura se smanji na 180, voda se sklanja i hleb se peče dok ne bude gotov.

Ako koristite đuvečaru s uskim grlom, moraćete blago da pritisnete hleb da bi mogao da izađe. Kod većih posuda nema tog problema.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: