Način pripreme
Očistite luk i praziluk (ako želite i šargarepu) sitno se iseku i dinstaju u masti. Nakon toga se dodaje mleveno meso i meša se dok se ne razdvoji i zapži. Nakon toga se dodaje opran i oceđen pirinač i sitno iseckan paradajz.
Meša se i dosipa 100 ml vrele vode. Kada pirinač upije tečnost se posipa svim začinima i nadev se ostavlja da se ohladi, poklopljen.
Sa tako pripremljenim nadevom se pune veliku listovi kupusa i prave veće sarme. Ređaju se u staklenu činiju sa poklopcem i prelivaju vrelom vodom i vinom.
Poklopite sarme i stavite da se ispeku u umereno zagrejanoj rerni. Gotove sarme se vade, a sok iz činije se pažljivo presipa u drugu posudu.
Posebno se umute jaja i kiselo mleko i u njih se lagano dodaje sos iz posude. Stavlja se na ringlu da provri, neprstano mešajući, i potom se skida sa ringle.
Začinjava se začinima po ukusu i sa njim se preliva sarma. Vraća se na 5 minuta u rernu i isključuje se. Sarme sa belim sosom servirajte tople.