Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Karamel Torta»Torta sa tahini alvom i karamelom

Torta sa tahini alvom i karamelom

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
494131163
Torta sa tahini alvom i karamelom
Fotografije: Rosi Stoyanova
2 / 5
22/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Ova torta traži prava umeća, da li biste smeli da probate? Uz našu pomoć je sve moguće"

Potrebni sastojci

  • korica
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 180 g
  • brašno - 150 g
  • kakao - 30 g
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • za krem sa tahini alvom
  • tahini alva - 400
  • sveže mleko - 100 ml
  • maslac - 1 kašika tvrdog
  • za krem od karamele
  • šećer - 10 kašika
  • sveže mleko - 250 ml
  • skrob - 3 kašike
  • maslac - 1 kašičica tvrdog
  • za premazivanje torte
  • crna čokolada - 100 g
  • šećer - 100 g
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema korice:

Jaja mešajte sa šećerom, dok smesa ne postane tri puta veća. Kutlačom dodajte prosejano brašno sa kakaom i pazite da smesa ne splasne. Isipajte dobijenu smesu u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili papirom i pecite na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Za krem sa tahini alvom:

Mleko i maslac stavite u odgovarajuću posudu i zagrejte, ali vodite računa da ne proključa. Sklonite sa vatre i dodajte alvu. Mešajte dok se alva ne otopi i smesa postane glatka.

Za krem od karamela:

Šećer karamelizujte u odogvarajućoj posudi i dodajte mleko. Karamel će se odmah zgusnuti, pa ga ostavite na vatri, dok se ne otopi. Skrob rastvorite u malo vode i dodajte karamelizovanom mleku. Neprestano mešajte 10-15 sekundi, dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte maslac.

Za premazivanje torte:

Vodu sa šećerom stavite na ringlu da provri. Zatim sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi i dok ne dobijete homogenu smesu. Maslac umutite mikserom i dodajte mu čokoladu kada se ohladi.

Pravljenje torte:

Koru isecite na tri dela. Prvo stavite koru, pa je po želji prelijte sirupom i premažite prvim kremom. Stavite preko drugu koru, pa je premažite drugim kremom. Odozgo stavite treću koricu i premažite kremom od čokolade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: