Način pripreme
Kuvano testo:
U šerpu stavite maslac, sveže mleko, vodu, šećer i so. Na umerenoj vatri mešajte dok se maslac ne rastopi i masa ne počne da vri. Čim masa provri, sipajte svo brašno odjednom i počnite da mešate sve dok ne dobijete testo koje se odvaja od zidova šerpe. Najbolje je mešati drvenom varjačom. Smanjite vatru i mešajte još 1-2 minute.
Kada se formirala lopta od testa, prebacite je u veliku staklenu posudu i testo razvucite po zuidovima posude. Ostavite ga 10 minuta da se ohladi. Testo treba da bude toplo, ali ne i vruće, jer će se u suprotnom jaja skuvati.
Uključite rernu na 200 stepeni bez ventilatora ili na 180-190 sa ventilatorom.
U ohlađeno testo počnite da dodajete jaja, jedno po jednu. Drvenom kašikom mešajte dok se jaje potpuno ne upije u testo i tek onda dodajte sledeće jaje. U zavisnosti koliko su velika jaja, trebaće vam jedno manje ili više. Cilj je da dobijete glatko i meko testo, koje nije tečno.
U plehu, koji ste prekrili papirom za pečenje, napravite eklere. Možete ih praviti špricem ili da ih formirate sa dve kašike. Ako imaju oštre vrhove, vlažnim prstima ih pritisnite, kako ne bi izgoreli tokom pečenja.
Stavite eklere u zagrejanu rernu i pecite ih oko 30 minuta (vreme zavisi od veličine eklera). Kada dobiju bogatu zlatnu boju, gotovi su. Isključite rernu i odškrinite vrata rerne (stavite varjaču kao kočnicu da se rerna ne zatvori) i ostavite ih unutra još otprilike 10 minuta.
Napomena: Ni u kom slučaju ne otvarajte rernu, dok ekleri ne budu gotovi, jer će splasnuti.
Izvadite eklere na metalnu rešetku i oštrim nožem probijte malu rupicu u svakom da izađe para i da se ne ovlaže.
Krem:
Dok se ekleri peku, pripremite krem.
U posudi umutite žumanca, polovinu šećera i brašno. Stavite drugu polovinu šećera sa mlekom i vanilom na umerenu vatru. Kada se dobro ugreje 2-3 kašike sipajte u smesu sa žumancima.
Sačekajte da mleko provri, dodajte smesu sa žumancima i energično mešajte (najbolje žicom) dok ne dobijete gust krem (otprilike 3 minute).
Gotov krem sipajte na pljosnatu metalnu ili staklenu površinu. Dobro ga rasporedite i pokrijte ga providnom folijom, da se ne napravi korica. Ostavite po strani da se dobro ohladi.
Punjenje eklera:
U zavisnosti od toga koliko su ekleri veliki, probijte po 1 ili 2 rupe u dnu uz pomoć oštrog noža i punite ih špricem sa tankim dodatkom. Ako nemate špric, možete eklere preseći na pola i napunite donju polovinu eklera.
Dekoracija:
Istopite čokoladu na pari. Možete je sipati kašikom preko eklera ili da eklere potapate u rastopljenu čokoladu.
Mogu se jesti odmah ili ih možete ohladiti u frižideru, da bi se čokolada stvrdnula i da ekleri budu hrskavi. Čuvajte ih u kutiji ili u kesi u frižideru.