Način pripreme
Stavite vodu sa maslacem da proključa na vatri i dodajte kiselinu (limontus ili sok od limuna) i so. Sipajte brašno i mešajte energično drvenom varjačom, dok ne dobijete testo koje se odvaja od zidova šerpe.
Ostavite da se ohladi i dodajte jaja jedno po jedno, mešajući dobro posle dodavanja svakog jajeta. U dubokom tiganju ugrejte oko 300 ml masnoće za prženje.
Špricajte testo špricem sa širokim krajem i pravite male tulumbice, koje spuštate direktno u vrelu masnoću. Secite tulumbe nožem, potopljenim u vrelo ulje. Čim lagano potamne, vadite tulumbe i ostavite ih da se ohlade.
Za to vreme pripremite sirup, tako što ćete kada voda i šećer proključaju u njih dodati limunov sok i koru od limuna. Mešajte 1-2 minuta i skinite sa vatre. Stavite vanilu i ostavite da se prohladi.
U pleh poređajte tulumbe u jednom redu i prelijte ih šećernim sirupom. Ostavite ih da odstoje 2 sata pre nego što ih servirate.