Način pripreme
Za sos Bolonjeze: Povrće sitno iseckajte. Ugrejte maslinovo ulje, stavite luk i upržite ga da omekša, dodajte beli luk i šargarepu. Pržite oko 5 minuta, uz povremeno mešanje i nakon toga dodajte mleveno meso.
Dobro promešajte i izmrvite mleveno meso, dodajte naseckane masline i upržite još 10 minuta da meso bude skoro gotovo. Na kraju sipajte mleveni paradajz i dodajte začine, ostavite na vatri dok proključa i sklonite.
Za Bešamel sos: Rastopite maslac u kaseroli ili šerpici i stavite brašno, koje ispržite do zlatne boje. Promešajte i dodajte toplo sveže mleko uz energično mešanje dok se ne zgusne i pazite da ne zagori. Na kraju treba da dobijete srednje gust sos. Oba sosa treba da budu dovoljna za 4 do 6 reda kora.
Počnite ređanje lazanje u pravougaonom plehu. Stavite 2 kutlače Bešamel sosa na dnu da ga pokrije. Odozgo stavite red kora, sipajte obilno Bolonjeze sos da pokrije kore i ponovo preko njega sipajte Bešamel.
Napravite drugi red na isti način. Poređajte kore, prelijte ih obilno sosem Bolonjeze i odozgo Bešamelom, ali na ovaj red stavite i rendani kačkavalj (polovinu količine) i po želji stavite parmezan.
Treći i četvrti red napravite na isti način, ali bez kačkavalja, a odozgo završite sa mnogo sosa. Ne kuvajte kore pre nego što ih upotrebite, jer se od ovih sastojaka dobija dovoljno sosa, koji će pomoći da kore ne budu suve.
Ugrejte rernu na 200 stepeni, nakon toga stavite pleh sa lazanjom i smanjite na 180 stepeni. Pecite 30-40 minuta, a nakon toga izvadite pleh i odozgo stavite preostali rendani kačkavalj.
Zapecite dok se kačkavalj ne rastopi. Poslužite lazanju toplu, ali ne i vruću.