Način pripreme
Lazanje je, kao što znate sa tri sloja, zato će biti potrebno da pripremimo bešamel sos, salsu od paradajza i mleveno meso.
Za bešamel sos vam je potreba maslac, ulje, brašno, sveže mleko, muskantni oraščić, so, beli biber. Stavite u posudu ulje sa maslacem da se zaprži, dodajte sedam supenih kašika brašna i pržite, dodajte mleko i mešajte energično dok se sos ne zgusne. Dodajteostale sastojke. Ostavite bešamel sa strane.
Za salsa sos krupnije isecite luk, šargarepu i pržite, dodajte 3 tegle paradajza, kuvajte dok se povrće ne skuva i ne omekša, dodajte pesto od bosiljka, biber, so po ukusu. Pasirajte dok ne dobijete gadak sos.
Treći sastojak je priprema mlevenog mesa - potrebni sastojci su mleveno meso, beli luk, so, biber, alevu papriku i origano.
Isecite jednu glavicu luka, nakon toga dodajte mleveno meso, pomešano sa malo vode, pržite, trudite se da se mleveno meso izdrobi. Dodajte so, biber, origano , ostavite na sekund i dodajte alevu papriku. Skinite sa vatre.
Sastavljanje:
U namazan pleh stavite red bešamel sosa, nakon toga red kora za lazanju, salsu, nakon toga mleveno meso, nakon toga ponovo bešamel, ređajte dok ne potrošite sastojke na ovaj način. Prelijte bešamel sosom i lazanja je spremna za pečenje.
Da biste znali kada je gotova, probajte čačakalicom za zube - ako po njoj nema ničega, znači da je gotova. Isključite rernu i pospire rendanim kačkavaljem i ostavite da se rastopi.
Ostavite da se ohladi i isecite lazanju. Servrajte na salsi od paradajza.