Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Moja lazanja Bolonjeze sa krem sirom

Moja lazanja Bolonjeze sa krem sirom

Moja lazanja Bolonjeze sa krem sirom
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Moja lazanja Bolonjeze sa krem sirom je toliko ukusna, da ćete poželeti da večeras postane vaša"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 1 pakovanje
  • sos Bolonjeze
  • mleveno meso - 600 g /mešavina/
  • luk - 1 mala glavica
  • mladi luk - 2 struka
  • mladi beli luk - 1 struk
  • paprike - 2 komada /crvene/
  • paprike - 1 komad /zelena/
  • paradajz - 400 g, iz konzerve /oguljen i naseckan/
  • krem sir - 125 g
  • teleći bujon - 1 kockica
  • crveno vino - 1/4 šolje
  • šargarepa - 1 komad
  • bosiljak - 2 kašičice
  • origano - 2 kašičice
  • crni biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 prstohvat
  • ulje - 20 ml
  • Bešamel sos
  • kravlji maslac - 1/2 pakovanja /75 g/
  • brašno - 4 supene kašike
  • sveže mleko - 500 ml
  • so - po ukusu
  • crni biber - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • vegeta - 1 kašičica
  • Još
  • kačkavalj - 250 g
  • mocarela - 150 g /izrendana/
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike se operu, očiste od semenki i seckau na veoma sitne kockice. Mladi beli luk i beli luk se očiste, operu i sitno naseckaju.

Glavica luka se očisti od ljuski i takođe se sitno nasecka. Šargarepa se oguli i izrenda.

U dubokoj posudi se zagreje ulje i u njemu se proprže prvo obe vrste luka, beli luk i šargarepa. Zatim se dodaju i paprike. Kada sve omekša, dodaje se mleveno meso i dobro se muti metalnom žicom za mućenje da se pretvori u mrve.

Slede začini i crveno vino. Sačeka se da alkohol ispari i dodaje se paradajz i šećer. Ako ima potrebe, dodaje se još soli. Na kraju se dodaje krem sir i dobro se izmeša.

Kada je sos gotov, ostavlja se sa strane. U duboki tiganj se stavlja malo ulja, zatim maslac da se istopi. Kada se istopi, dodaje se brašno i meša se dok brašno ne dobije smeđu boju.

Zatim se dodaju mleko i začini se neprestano se meša dok se sos ne zgusti. Kačkavalj se renda. Ja sam koristila dve jenske tepsije, ali vi možete koristiti veću pravougaonu tepsiju.

Na dno tepsije se stavlja malo Bešamel sosa, nakon čega se raspoređuje pomoću kore za lazanju. Ređaju se kore, Bolonjeze sos, malo Bešamel sosa, izrendani kačkvalj i tako dok se ne potroše kore.

Na kraju se završava Bešamelom. Lazanja Bolonjeze se stavlja da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C tako što se u prvih 20 minuta ostavlja da se dobro zapeče, a zatim pred kraj pečenja se dodaje i mocarela odozgo i vraća se u rernu dok ne dobije prijatnu zlatastu boju.

Kod mene pečenje lazanje Bolonjeze sa krem sirom je oduzelo otprilike 45 minuta.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: