Način pripreme
Sveže mleko ugrejte u njega rastopite šećer i kvasac i ostavite da se aktivira. Brašno i so prosejte. Kiselo mleko i sodu promešajte.
U prosejanom brašnu napravite udubljenje i u njega sipajte umućeno jaje, mleko (sveže i kiselo), ulje i kvasac. Dobro umesite i ostavite da nadolazi. Nakon toga, testo podelite na 3 lopte.
Svaku loptu razvucite u oblik iste veličine. Prvu koru premažite uljem, preko nje stavite drugu, ponovo ulje i na kraju stavite teću koru.
Na sredinu kore stavite okruglu čašu otvorom na dole da je obeležite. Od ivice čaše prema krajevima rasecite kore na 8 delova, koji se upletu u 8 pletenica.
Krajeve podvijte ispod. Ostavite 20 minuta da nadolazi. U šoljici umutite žumance sa uljem i premažite pogaču, a zatim je pospite susamom. Pecite je oko 45 minuta na umerenoj vatri u prethodno zagrejanoj rerni.