Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Plakija»Brza riblja plakija

Brza riblja plakija

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Brza riblja plakija
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
05/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"Ovo nije obična riblja plakija, već pravi proizvod kulinarske umetnosti koji nosi uživanje za sva čula!"

Potrebni sastojci

  • bela riba - 700 g oslić ili riba hek
  • crni luk - 2 glavice
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • maslac - 2 kašike
  • paradajz - 1 komad
  • biber - 3 zrna
  • biber - mleveni po ukusu
  • lovorov list - 1 komad
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • beli luk - 2 čena
  • aleva paprika - 1 prstohvat
  • selen - 2 - 3 prstohvata, suvi
  • limun - 1 komad
  • brašno
  • prezle - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite luk na polumesece, a šargarepu narendajte. Stavite tiganj na ringlu, sipajte maslinovo ulje i maslac i zagrejte.

Dodajte luk, propržite minut, promešajte i dodajte šargarepu. Začinite solju i sveže mlevenim biberom. Kuvajte dok ne omekša, dodajte iseckan na sitno beli luk i promešajte. Stavite prema ukusu majčinu dušicu, prstohvat bibera i lovorov list. Sklonite s ringle.

Ribu isecite na parčiće približno jednake veličine, ako koristite filete podelite ih na dva dela. Začinite solju i selenom, uvaljajte svako parče u brašno.

Na dno posude za pečenje stavite pola od smese od povrća, odozgo poređajte parčiće ribe, stavite zrna bibera i prekrijte ostatkom smese od povrća.

Isecite paradajz na kolutiće, limun dobro operite pod vrelom tekućom vodom i isecite na četvrtine. Poređajte paradajz odozgo, a limun između njega. Na kraju pospite s malo prezli i prekrijte folijom.

Pecite ribu na 180 stepeni oko 20 minuta, nakon čega pažljivo sklonite foliju i dopecite josš 10 minuta. Servirajte ukusnu plakiju toplu, ali ne vrelu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: