Način pripreme
Isecite luk na polumesece, a šargarepu narendajte. Stavite tiganj na ringlu, sipajte maslinovo ulje i maslac i zagrejte.
Dodajte luk, propržite minut, promešajte i dodajte šargarepu. Začinite solju i sveže mlevenim biberom. Kuvajte dok ne omekša, dodajte iseckan na sitno beli luk i promešajte. Stavite prema ukusu majčinu dušicu, prstohvat bibera i lovorov list. Sklonite s ringle.
Ribu isecite na parčiće približno jednake veličine, ako koristite filete podelite ih na dva dela. Začinite solju i selenom, uvaljajte svako parče u brašno.
Na dno posude za pečenje stavite pola od smese od povrća, odozgo poređajte parčiće ribe, stavite zrna bibera i prekrijte ostatkom smese od povrća.
Isecite paradajz na kolutiće, limun dobro operite pod vrelom tekućom vodom i isecite na četvrtine. Poređajte paradajz odozgo, a limun između njega. Na kraju pospite s malo prezli i prekrijte folijom.
Pecite ribu na 180 stepeni oko 20 minuta, nakon čega pažljivo sklonite foliju i dopecite josš 10 minuta. Servirajte ukusnu plakiju toplu, ali ne vrelu.