Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa lukom»Seoska pita sa lukom

Seoska pita sa lukom

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
17641971
Seoska pita sa lukom
Fotografije: Stefani Ivanova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Ovakvu pogaču sa lukom mogu da vam pripreme samo na selu - bogatu, mirisnu i sa hrskavom koricom"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 gr
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • kvasac - pola kocke, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • za nadev
  • crni luk - oko 400 - 500 g
  • aleva paprika
  • crni biber
  • so
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno. U brašnu napravite udubljenje i u njega izmrvite sirovi kvasac. Preko sipajte mlaku vodu. Dodajte šećer i so. Umesite meko testo. Gotovo testo ostavite da raste 20-30 mionuta.

Za to vreme pripremite nadev. Luk naseckajte na male komade. upržite ga u vrućem ulju sa začinima. Kada se luk isprži, sklonite ga sa vatre. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela.

Jedan deo razvucite i stavite u tepsiju, koja je premazana uljem i nabrašnjena. Odozgo sipajte nadev od luka i ravnomerno ga rasporedite. Drugi deo testa takođe razvucite.

Njime pokrijte luk. Krajeve testa podvijte unutra. Gotovu pogaču sa lukom ostavite oko 15 minuta. Premažite pogaču jednim umućenim žumancem sa malo ulja.

Nakon toga pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatnu koricu. Kada je gotova, poprskajte je sa malo vode i umotajte desetak minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: