Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Domaća seoska pita sa sirom i kačkavaljem

Domaća seoska pita sa sirom i kačkavaljem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Domaća seoska pita sa sirom i kačkavaljem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
03/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Osvojili ste nas već kod domaće, ali kad smo videli da je i seoska - odmah smo zavrnuli rukave"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g + za dodatno mešanje
  • sveže mleko - 180 - 200 ml
  • jaja - 1 komad
  • žumanca - 1 komad, za mazanje (po izboru)
  • ulju - 1 kašika za testo + za mazanje
  • mast - 80 ml, istopljena
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • Nadev
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 2 kašike, izvršite
  • sir - 250 g
  • kačkavalj - 200 g
  • so - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno i so u posudu i napravite udubljenje u koje razbijete jaje i stavite kašičice ulja i sirćeta i mleka.

2. Zamesite elastično, nelepljivo testo, dodajući još mleka ili brašna ako je neophodno. Mesite oko 15-20 minuta na namazanoj radnoj površini i posle ostavite da odstoji 20-30 minuta. Za to vreme pomešajte sastojke za nadev - jaja umutite, sir izmrvite, a kačkavalj narendajte i pomešajte sa kiselim mlekom.

3. Podelite na 5 lopti i namažite obilno uljem ili mašću svaku od njih. Razvijte svaku u tanku koru, namažite dodatno sa mašću, stavite ravnomerno prethodno napravljen nadev i uvijajte u rolat, posle u oblik puža. Poređajte u okruglu namazanu posudu za pečenje ili na papir za pečenje. Moja posuda je ovaj put bila blago ovalna i ispalo je dobro, ali naravno bolje je da je okrugao kalup, da puž bude ravnomeran.

4. Ostavite da odstoji još 20 minuta, namažite žumancem po želji ili svinjskom mašću i nakon toga pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, a nakon prvih 20 minuta možete da smanjite na 160.

5. Kada je pita gotovam odmah je opet namažite obilno mašću, naprskajte vodom i pokrijte krpom. Neka stoji tako bar deset minuta, da omekša tvrda korica odozgo. Nakon toga je spremna za konzumaciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: