Način pripreme
1. Prosejte brašno i so u posudu i napravite udubljenje u koje razbijete jaje i stavite kašičice ulja i sirćeta i mleka.
2. Zamesite elastično, nelepljivo testo, dodajući još mleka ili brašna ako je neophodno. Mesite oko 15-20 minuta na namazanoj radnoj površini i posle ostavite da odstoji 20-30 minuta. Za to vreme pomešajte sastojke za nadev - jaja umutite, sir izmrvite, a kačkavalj narendajte i pomešajte sa kiselim mlekom.
3. Podelite na 5 lopti i namažite obilno uljem ili mašću svaku od njih. Razvijte svaku u tanku koru, namažite dodatno sa mašću, stavite ravnomerno prethodno napravljen nadev i uvijajte u rolat, posle u oblik puža. Poređajte u okruglu namazanu posudu za pečenje ili na papir za pečenje. Moja posuda je ovaj put bila blago ovalna i ispalo je dobro, ali naravno bolje je da je okrugao kalup, da puž bude ravnomeran.
4. Ostavite da odstoji još 20 minuta, namažite žumancem po želji ili svinjskom mašću i nakon toga pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, a nakon prvih 20 minuta možete da smanjite na 160.
5. Kada je pita gotovam odmah je opet namažite obilno mašću, naprskajte vodom i pokrijte krpom. Neka stoji tako bar deset minuta, da omekša tvrda korica odozgo. Nakon toga je spremna za konzumaciju.