Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Seoska pita sa sirom

Seoska pita sa sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Seoska pita sa sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
12/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
8
"Dragi ljudi, koji ste na dijeti, da li možemo da pojedemo vaše parče seoske pite sa sirom, jer jedno nam uopšte nije dovoljno"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g
  • sir - 280 g, ne mnogo slan
  • kisela pavlaka - 100 g
  • ulje - 1/2 šolja + za premazivanje
  • masalc - oko 25 g
  • jaja - 3 komada, velika
  • sveže mleko - 1 šolja
  • pavlaka - 1/2 šolja, tečna
  • kačkavalj - za posipanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sir izmrvimo u posudu i pomešamo sa kiselom pavlakom i uljem. To će biti nadev za seosku pitu. Ako koristite mnogo slan sir, smanjite količinu.

Kore rasporedite na radnu površinu i stavite pokvašenu krpu odozdo, da se ne suše poslednje. Rasporedite ravnomerno od nadeva i dve po dve uvijte i poređajte u oblik puža u namazan poleh ili obložen papirom za pečenje.

Jaja umutite sa prstohvatom soli i pomešajte sa mlekom i pavlakom. Dobro je da sveže mleko bude sa manjim procentom masti, pošto su ostali sastojci sa dosta visokim procentom.

Smesu sipamo na pitu i pravimo rupice tu i tmao viljuškom ili ražnjićem da uđe u preliv. Maslac sečemo na komade i rasporedimo odozgo.

Pečemo 15 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni i kad porumeni, vadimo, posipamo obilno kačkavaljem i posle susamom. Ponovo stavljamo u rernu na još 15-18 minuta dok ne dobije tamno zelenu boju.

Nakon što bude gotovo, možemo još jednom posuti kačkavaljem, ostavljamo u isključenoj rerni da se rastopi.

Ova seoska pita sa sirom bude neverovatno ukusna. Sa hrskavom koricom i sočna i meka iznutra. Kalorijčna je, ali možemo s vremena na vreme to sebi da dopustimo, bez griže savesti.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: