Način pripreme
Započinjemo s korom.
Umutimo jaje sa šećerom mikserom. Dodamo mleko, vanilu i brašno koje je prethodno pomešano s praškom za pecivo. Promešamo i sipamo u posudu za pečenje s pokretnim dnom, namazanu uljem i posutu brašnom. Peše se dok ne dobije zlatastu boju u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon što je gotova, ostavi se u isključenoj rerni oko 15 minuta, pre nego što je izvadimo, isečemo je na dva dela po sredini.
Ako želite da napravite domaći keksom koristite recept za koru, ali sipamo smesu u veču posudu za pečenje jer treba da je tanji sloj. Peče se na 180 stepeni kratko. Dobije se jedan veliki keks (liči na dvopek) koji se koristi i za dekoraciju i za pripremu drugog krema za tortu. Iziskuje malo više vremena, ali kad keks postaje poput piškota kad ga upije i dobija se ukusna đakonija :)
Za osnovni poslastičarski krem/krem od jaja:
Jaja se umute sa šećerom mikserom. Postepeno se dodaje brašno i nakon toga jedna i po šolja mleka. Ostatak mleka ostavimo na ringli da provri i nakon toga uz neprekidno mešanje dodajemo već umućenu smesu od jaja. Kuva se dok se krem ne zgusne, dok se stalno meša. Kad je gotovo, skloni se sa ringle, dodamo vanilu i dobro promešamo.
Za drugi krem od banane:
Pasiramo u blenderu sve sastojke dok se ne dobije kaša i ostavimo 10 minuta u frižideru da se stegne pre nego što ga premažemo preko torte.
Nakon što su svi kremovi gotovi, na prvu koru se stavlja obilno krem od jaja, a na njega se stavlja druga vrsta krema. Odozgo se stavlja druga kora i ponovo se maže obilno s kremom od jaja i ukrašava bananama i keksom.
Ostavi se tokom jedne večeri u frižider da upije. Sledećeg dana torta je spremna za konzumaciju.
Veoma laka i još ukusnija! :)