Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Lepa pogača sa spanaćem i sirom

Lepa pogača sa spanaćem i sirom

Emilia KrumovaEmilia Krumova
Šegrt
279166
Lepa pogača sa spanaćem i sirom
Fotografije: Emilia Krumova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"I opet smo pravili pogaču sa spanaćem i sirom, ali ovoliko lepa nam nije ispala"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 400 ml
  • ulje - 100 ml
  • kvasac - 1 kockica
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • za nadev
  • sir - 300 g
  • spanać - 250 g, zamrznut
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo prosejete brašno tri puta. Zagrejte mleko na ringli, odvojte 200 ml, a u drugih 200 m stavite tri kašike brašna, promešajte i dodajte izmrvljen kvasac i šećer, ponovo promešajte, pokrijte krpom i ostavite da nadođe.

Za to vreme napravite brazdu u brašnu i dodajte ostale sastojke. Nakraju i nadošli kvasac. Zamesite glatko i meko testo i ostavite ga na toplom da naraste 30 minuta.

To gotovo testo podelite na tri dela i odvojte manju lopticu za srca. Svaku loptu razvijte, mmažite maslacem i stavljajte nadev. I druge kore napravite na ovaj način, poslednju ne mažete maslacem. Stavite na sredinu čašu i podelite na osam jednakih delova.

Te delove podelite po sredini ali ne do kraja, da ostanu dva prsta. Onda probodite krajeve i kroz procep ih okrenite nadole.

Na taj način nastavite i sa ostalih sedam delova. Od poslednje loptice izrežite srca i listove i stavite ih na sredinu. Stavite na toplo opet da naraste 30 minuta.

Naraslu pogaču mažete s umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: