Način pripreme
1. Očišćene glavice belog luka isecite na parčiće, debljine oko 1 cm. Propržite ih na slaboj vatri sa maslonovim uljem i malo soli, dok omeknu (ne treba da se preprže).
2. Ocedite masnoću.
3. Umutite jaja s malo soli i u dubokoj posudi ih pomešajte s belim lukom oceđenim od masnoće, dobro promešajte.
4. Vratite smesu u tiganj, dok ste pre toga kapnuli u njega nekoliko kapi masnoće (za navedenu količinu sastojaka dobro je da vam je tiganj prečnika 24 cm, da bi tortilja bila normalne debljine). Ako raspolažete nekom drugom razmerom, možete da povećate ili smanjite količinu sastojaka. Isto tako je važno da ima nelepljivo dno.
5. Ostavite na tihoj vatri dok ne primetite da smesa beli po ivicama. Probajte da podignete malo više otvrdnulu tortilju, da vidite da li je gotova s donje strane i čak ako je odgore još tečna, ne brinite.
6. Tanjirom ili poklopcem većim od prečnika tiganja, poklopite i okrenite tortilju, a nakon toga ponovo je pažljivo stavite na tiganj da bude gotova i s druge strane (ako se pri okretanju blago razlije, ne brinite). Kuvajte ponovo na tihoj vatri nekoliko minuta, dok opet proveravate špatulom da li je odozdo dobila prijatnu preplanulost. Kad se to desi naša tortilja je gotova.
7. Prebacite u tanjir i garnirajte s šunkom, pršutom, sirom ili kačkavaljem. Sa praškom šunkom se isto dobijamnogo dobra kombinacija.
Prijatno!