Način pripreme
U posudu prosejte brašno. Pospite solju i dodajte blago umućena jaja, kiselo mleko i kvasac, istopljen sa šećerom u svežem mleku.
Umesi se testo i ostavlja se da se malo opusti.
Testo se deli na delove - 1 mala loptica za sredinu, 1 velika za rolat, 3 srednje za velike listiće i 3 male za male listiće.
Razvijte loptu za rolat u pravougaonu koru, dužine obima tepsije. Namažite uljem i uvijte u stegnut rolat. Stavite ga u nauljenu tepsiju.
Tri srednje lopte razvijte u okrugle kore. Prvu namažite uljem, pokrijte drugom, ponovo namažite i stavite treću. Isecite na 8 trouglova.
U svakoj napravite razrez i probušite vrh trougla kroz njega. Isto uradite i sa ostalim trouglovima. Poređajte ih na rolat u tepsiju.
Razvijte male lopte testa i stavite ih jednu na drugu premazujući uljem.
Isecite ih na 8 trouglastih komada - 4 veća i 4 manja. Svaki stavite između velikih listova tako što prvo stavite veće kroz jedan, a nakon toga manje i lagano ih razlistajte.
U sredinu stavite malu loptu i ukoliko vam je ostalo testa, napravite nekoliko ružica.
Ostavite pogaču da nadođe i premažtite je žumancem umućenim sa svežim mlekom. Pecite na 200 stepeni otprilike 40 minuta.
Praznična pogača za krštenje je gotova.