Način pripreme
Aktivira se kvasac tako što se izdrobi u mlaku vodu sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavlja se da nadođe i sa ostalim sastojcima se umesi srednje meko testo. Kesa se namaže uljem i stavi se testo u nju, ostavlja se u frižideru na jednu noć.
Izvadi se, ostavlja se da opusti barem na sat vremena i podeli se na tri dela tako što je jedan veći od ostalih. Veliko testo se deli na lopte, svaka se razvija prstima u malu okruglu pogaču.
Namaže se uljem, posipa se sirom i seče se jedan razrez kao radijus. Sa jednog kraja se uvija u kornet, mere se tri prsta i seče se vrhić. Dobija se kao ruža.
Ružice se poređaju jedna u centar tepsije od 30 cm i ostale kraj nje. Drugo testo se razvija u pravougaonik od dva pedlja, premazuje se uljem, posipa se sirom, odozgo drugo testo ponovo u pravougaonik premazan uljem i posut sirom.
Obe kore jedna na drugoj se seku kroz sredinu na dva dela, uvijaju se u dva rolata. Uvijaju se i stavljaju po zidovima tepsije. Od odsečenih vrhića se oblikuju dva fitilja i uvijaju se u puževe, stavljaju se sa obe strane.
Omiljena pogača se ostavlja u toploj rerni na 10 minuta, testo nadođe i vadi se. Namaže se žumancem umućenim sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i 1 supenom kašikom ulja.
Posipa se susamom, semenom maka, nabockaju se masline u ružice. Pogača sa ružicama se peče u zagrejanoj rerni na 170°C otprilike 35 minuta, tako što se poslednjih 15 minuta pokriva papirom da ne pregori.
Izvadi se, namaže se maslacem i pokriva se krpom. Praznična pogača sa dodacima je gotova, odlična za svaki povod!
Prijatno!