Način pripreme
Rastvorite kvasac u malo mlake vode. Dodajte šećer i 1 kašiku brašna. Promešajte i pustite da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno. Napravite ububljenje. Umutite jaja, odvojite jedno žumance za mazanje. Dodajte kiselo mleko, so, ulje i rastvoreni kvasac. Dodajte još mlake vode dok se ne formira meko testo. Testo je gotovo kada formirate loptu i ne lepi se za ruke.
Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da naraste i udvostruči se. Umesite testo ponovo dodavanjem maslaca. Podelite testo na 7 loptica.
Stavite jednu loptu u sredinu nauljene tepsije. Preostale loptice podelite na tri i svaku razvaljajte u fitilj.
Ispletite fitilje. Savijte krajeve prema unutra i rasporedite oko centralne lopte.
Oblikovanu pogaču premažite umućenim žumancetom. Ostavite hleb da ponovo naraste.
Umesite malo testa od brašna, vode i soli i oblikujte ruže i stavite ih u sredinu pogače.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenost hleba proverite pomoću drvenog štapića.
Pred kraj pečenja veknu prekrijte papirom za pečenje, smanjite rernu na 150 stepeni i pecite do kraja.
Gotovu pogaču izvadite iz rerne, poprskajte hladnom vodom i pokrijte peškirom oko 20 minuta.
Praznična pogača za Bogorodicu je gotova.