Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Praznična pogača za burme

Praznična pogača za burme

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Guru
157511k41
Praznična pogača za burme
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 3
30/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
20
"Praznična pogača za burme - učiniće praznik još posebnijim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 500 ml
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 1/2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 400 g
  • sir - 250 g
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 2 komada
  • crni susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

250 ml mleka se zagrejej i u njega se stavljaju 2 supene kašike brašna, šećer i kvasac. Meša se i ostavlja se na 15 minuta da se kvasac aktivira.

Brašno se sipa u veliku tepsiju i pravi se udubljenje u sredini. U njega se stavljaju jaja, kiselo mleko, so, ostalo sveže mleko i sveže mleko sa kvascem.

Mesi se meko testo. Kada prestane da se lepi, prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se još 10 minuta dok ne postane glatko i bez grudvica.

Duboka posuda se podmazuje i u nju se stavlja testo za pogaču. Pokriva se krpom i ostavlja se da naraste na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu. Kada je gotovo, ponovo se prebacuje na nabrašnjenu površinu i deli se na 6 jednakih delova.

Svaki deo se razvija u tanku koru, posipa se sirom, uvija se u rolat, uvija se i seče se na komade srednje veličine koji se ređaju u prethodno papirom za pečenje obloženu i uljem podmazanu tepsiju.

Kada su svi komadi poređani u tepsiju, ponovo se pokriva krpom i ostavlja se da ponovo naraste. Kada je več narasla, rerna se zagreva na 180°C.

Za to vreme pogača se maže žumancima i posipa se susamom.

Peče se praznična pogača dok ne bude gotova.

Tako što se prvih 20 minuta peče istovremeno na gornjem i donjem grejaču, a zatim samo na donjem.

Kada je gotova, posipa se vodom i pokriva krpom da omekša praznična pogača za burme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: