Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Grčka musaka sa bešamel sosom

Grčka musaka sa bešamel sosom

Marina NordMarina Nord
Kuvar
47012327
Grčka musaka sa bešamel sosom3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
6
"A vi ste mislili da jednostavno nema načina da musaka postane još ukusnija"

Potrebni sastojci

  • krompir - 6 kom.
  • plavi patlidžan - 2 kom.
  • mleveno meso - 300 g telećeg
  • paradajz - 2 kom.
  • luk - 1 glavica
  • paprika - 1 kom. crvene
  • paradajz pire - 2 kašike
  • kačkavalj - 200 g
  • origano - 1/2 kašičice
  • brašno - 2 kašike
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - 2 šolje
  • jaja - 2 kom.
* merne jedinice

Način pripreme

1. Krompir oljuštiti i naseći na tanke kriške. Upržiti na maslinovom ulju. Posoliti. Iscediti suvišnu masnoću i ređati u dubok pleh.

2. Luk sitno naseckati i pržiti dok ne porumeni. Dodati sitno naseckanu papriku. Dodati i sitno naseckan paradajz i mleveno meso, pa sve pržiti 5 minuta, a meso pritom pritiskati viljuškom.

3. Dodati origano i so. Dodati i paradajz pire i pržiti 20 minuta na srednjoj temperaturi. Smesom preliti krompir.

4. Plavi patlidžan naseći na kriške. Posoliti i ostaviti kriške 15 minuta da se iscedi gorak sok. Oprati i upržiti sa obe strane do zlatne boje.

5. Pripremiti bešamel sos na sledeći način: 2 kašike brašna urpžiti sa 50 g maslaca. Dodati sveže mleko i sos kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje.

6. Skinuti sa ringle i dodati 2 jaja. Ovim sosom preliti plavi patlidžan i odozgo posuti narendanim kačkavaljem. Peći 1 sat na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: