Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Kaša»Bakina kaša od koprive

Bakina kaša od koprive

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9882894k306
Bakina kaša od koprive
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
26/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Raskošna kaša od koprive sa ukusom dolazećeg proleća - zdrava i mirisna"

Potrebni sastojci

  • kopriva - oko 300 g (samo vrhovi)
  • ulje - 60 ml
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • brašno - 4 kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - prstohvat
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti koprivu. U šerpu naliti oko 1 litar blago posoljene vode i ostaviti da provri. Koprivu dobro očistiti i oprati pod tekućom vodom i staviti u kipuću vodu. Promešati i kuvati oko 10 minuta.

U drugu posudu procediti vodu od koprive i sačuvati je (nemojte bacati vodu jer se u njoj nalazi gvožđe potrebno vašoj krvi) za pripremu kaše. Koprivu oprati u cediljci pod tekućom vodom, blago istiskati i naseći.

Na tiganju zagrejati ulje i upržiti sitno naseckan luk i beli luk dok ne omekšaju. Postepeno dodavati brašno (da se ne bi formirale grudvice) i pržiti do zlatne boje.

Dodati alevu papriku, promešati i odmah (da ne bi zagorela aleva paprika) postepeno naliti vodu od koprive, uz neprestano mešanje. Ukoliko je potrebno, dodatno posoliti i pobiberiti. Kašu kuvati dok ne dostigne željenu gustinu.

Moja baka bi ostavljala kašu da bude malo tečnija, pa bi viljuškom nabola komad hleba i umakala ga u kašu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: