Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Neodoljiva krempita

Neodoljiva krempita

ažurirano:
Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6171572k
Neodoljiva krempita
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
8
"Pamtite li ukus krempita iz starih poslastičarnica? Ova je jedna od njih."

Potrebni sastojci

  • za koru
  • lisnato testo - 600 g
  • za krem
  • sveže mleko - 1 ½ l
  • šećer - 1 šolja od 240 ml
  • vanila - 2 kesice
  • puding - 2 kesice, vanila dr Oetker
  • skrob - 150 g, kukuruzni
  • maslac - 120 g
  • za posipanje
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja kojom merite je od 240 ml, pleh je 32/20/7 cm, a za bolji rezultat koristite ako imate pleh dužine 25-27 cm. Napravite krem, tako što u šerpu stavite 1 litar mleka zajedno sa šećerom. Ugrejte mleko dok ne proključa.

U posudu sipajte preostalo mleko i rastvorite pudinge i skrob u njemu. Promešajte dok ne dobijete homogenu masu, sličnu kaši. Kada mleko priključa, polako, u tankom mlazu, sipajte smesu u njega uz neprestano mešanje, dok se masa ne zgusne i dok ne dobijete gust i gladak krem.

Skinite sa vatre, nasecite maslac na komade i dodajte ga u vruć krem zajedno sa vanilom. Promešajte dok se maslac ne rastopi. Pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Pripremite kore od lisnatog testa. Lagano ga razvucite oklagijom. Presecite testo na dva jednaka dela, tako da se poklapaju sa dimenzijama pleha. Ako koristite manji pleh, smanjite količinu lisnatog testa na 400 g.

Pokrijte rešetku u rerni papirom za pečenje. Viljuškom izbušite polovinu lisnatog testa, kako ne bi poraslo tokom pečenja.

Prebacite testo na rešetku. Drugu polovinu testa rasecite na polovinu po dužini, a nakon toga ga nasecite na približno jednake komade. Svako parče izbušite viljuškom na nekoliko mesta i stavite ih na papir za pečenje pored veće kore..

Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite testo oko 12 minuta do zlatne boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

Uzmite pleh i stavite celo parče kore, odozgo sipajte krem i poravnite ga.

Odozgo poređajte nasečene komade lisnatog testa i lagano ih pritisnite u krem. Ostavite krempitu da se ohladi i stavite je u frižider na najmanje 6 sati, da može da se stegne. na kraju pospite krempitu šećerom u prahu i nasecite.

Recept za Neodoljivu krempitu je adaptiran sa kulinarskog bloga Ossigeno.

Probajte i druge naše poslastice sa lisnatim testom ili ove očaravajuće kiflice od lisnatog testa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti