Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pletena pogača sa sirom u kalupu za kuglof

Pletena pogača sa sirom u kalupu za kuglof

Emilia KrumovaEmilia Krumova
Šegrt
279166
Pletena pogača sa sirom u kalupu za kuglof
Fotografije: Emilia Krumova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Korak po korak ćemo vam otkriti naskrivenije tajne pečenja pogače, a na vama je težak zadatak posle da je pojedete"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1 kockica
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • voda - 450 g
  • sir - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno tri puta i ostavimo sa strane. U 200 ml tople vode rastvorimo kvasac sa šećerom i tri kašike brašna. Ostavimo na toplom oko 15 minuta da se aktivira.

U ostatku brašna napravimo udubljenje i dodajemo druge sastojke i dva belanca, a žumanca ostavimo za premazivanje pogače. Dodamo i aktivirani kvasac i zamesimo meko testo. Umesimo testo i stavimo ga na toplom da naraste - oko pola sata.

Gotovo testo podelimo na tri lopte. Svaku loptu razvijemo u pravougaonu koru koju namažemo maslacom i stavimo jednu trećinu sira, zavijemo u rolat.

Na isti način pravimo i druge kore. Tri rolata pletemo kao uskršnji kolač i stavljamo ih u kalup za kuglof sa pokretnim dnom, prethodno namazan maslacem.

Gotovu pogaču stavimo opet na toplo da naraste, oko 20 minuta, mažemo žumancima i pečemo na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Gotovu pogaču izvadimo iz rerne, zavijemo čistom krpom i nakon 15 minnuta sklonimo kalup, spremna da se konzumira, topla, aromatična i mirisna na svež hleb.

Prijatno uz pletenu pogaču sa sirom u kalupu za kuglof!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: